Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην κυκλοφορία τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Aθηνών – Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στα Τέμπη
Στην κυκλοφορία τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Aθηνών – Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στα Τέμπη

Στην κυκλοφορία τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Aθηνών – Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στα Τέμπη

Το έργο εγκαινίασαν και Κορίνα Κρέτσου

Στην κυκλοφορία παραδίδονται σήμερα τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Aθηνών – Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στα Τέμπη με τη νέα σήραγγα και στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί. Τα εγκαίνια  έγιναν στις 13.00 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα . Με το νέο έργο η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός  μίλησε  στην τελετή παράδοσης από κοινού με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Τ2 και τόνισε ότι το πέρασμα των Τεμπών αντικαθίσταται από έναν σύγχρονο δρόμο.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα τελειώσει, συντομεύει κατά 20 λεπτά τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνει τον οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε ότι παρακάμπεται ίσως το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης μεταξύ των δύο πόλεων, το περάσμα των Τεμπών.

Επίσης είπε ότι βαίνουμε στην ολοκλήρωση όλων των οδικών αξόνων, που δημιουργούν μια εικόνα πολύ πιο σύγχρονη για τη χώρα και έστρεψε τα πυρά του στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως με ευθύνη της είχαν βαλτώσει τα έργα των αυτοκινητοδρόμων.

«Τον Γενάρη του 2015 δεν παραλάβαμε μονάχα άδεια ταμεία, κληρονομήσαμε και μια απειλή, την απειλή της ολοκληρωτικής τελμάτωσης των μεγάλων έργων που είχαν βαλτώσει πάνω από 3 χρόνια πριν», τόνισε.

Ο πρωθυπρουργός είπε ακόμη ότι υπήρχε η απειλή η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει τις χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ και να πληρώσει δυσβάσταχτα ποσά και σε κατασκευαστές και παραχωρησιούχους, αν τα έργα δεν τελείωναν μέχρι την άνοιξη του 2007.

Όπως ανέφερε, το συνολκό ποσό που θα έφευγε σε αυτήν την περίπτωση από τα δημόσια ταμεία θα ήταν 8,5 δισ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις των παραχωρησιούχων για να ξεκινήσουν τα έργα ήταν 1,25 δισ. ευρώ.«Κάτω από μια διαπραγμάτευση που κράτησε πολύ χρόνο και με την απειλή της οικονομικής ασφυξίας καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις για . Καταφέραμε να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να ξαναξεκινήσουν τα έργα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα , δεν υπήρχε ούτε καλύτερη τεχνική κατάρτιση, ούτε η κυβέρνηση είχε μεταφυσικές δυνάμεις που πέτυχε  αυτό το κατόρθωμα.
«Είχαμε», πρόσθεσε, «την πολιτική βούληση να διαπραγματευτούμε σκληρά με παραχωρησιούχους, κατασκευαστές και ξένες τράπεζες […] Να βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό και στην άλλη πλευρά».

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «η τελική των κατασκευαστών ήταν η ορθότερη δυνατή και για το δημόσιο και για τον λαό. Φτάσαμε σε λύση συμβιβασμού κατά 765 εκατ. ευρώ λιγότερα για το ελληνικό δημόσιο και με τη δυνατότητα οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες να ολοκληρώσουν τα έργα», συμπλήρωσε.

«Απάντηση»  Τσίπρα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

Εν τω μεταξύ, μεγάλη διάσταση πήρε χθες η προσωπική επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα. Η κα. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «δικτατορία» και επιτέθηκε προσωπικά στην επίτροπο για την.. παρουσία της στην Ελλάδα.

Σήμερα ο , έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετη λογική από την πρώην πρόεδρο της Βουλής, επέλεξε να επαινέσει δημόσια την κα. Κρέτσου, ευχαριστώντας την προσωπικά για την βοήθειά της.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα:«Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που μείωσε τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις κατά 764 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με τη στενή συνεργασία και της κας. Κρέτσου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέραμε να βρούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα έργα με λιγότερες απαιτήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της Σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι). Σημείωσε ότι αυτό ήταν σκληρών διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες. Τόνισε ότι έτσι επιτεύχθηκε η δέσμευση για ολοκλήρωση των έργων έως την άνοιξη του 2017».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός  κατέθεσε   στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για το σαμποτάζ αμαξοστοιχίας των κατοχικών στρατευμάτων στην κοιλάδα των Τεμπών.

 

 

Κώστας Αγοραστός: «Έργο τεράστιας αναπτυξιακής αξίας για τη χώρα»

Οι τιμές των διοδίων είναι άδικες

Με την επιχειρούμενη μεταφορά των διοδίων στα Τέμπη συντελείται και μια μεγάλη ασυνέπεια

 

 

Σε δήλωσή του κατά την τελετή των εγκαινίων των σηράγγων στα Τέμπη, ο   Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:«Πρόκειται για έργο τεράστιας αναπτυξιακής αξίας για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και διακίνηση των εμπορευμάτων. Αλλά σήμερα που ολοκληρώθηκε το έργο μπορούμε να διαπιστώσουμε με ασφάλεια ότι το κράτος είναι αργοκίνητο, με υπηρεσίες και λειτουργίες που δεν συνεργάζονται επαρκώς ή δεν αντιλαμβάνονται ενίοτε τη σημασία της σπουδαιότητας εθνικών προσπαθειών.

Τα έργα των αυτοκινητοδρόμων σχεδιάστηκαν το 2004 από τον Γιώργο Σουφλιά, ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Αύγουστο του 2007 και η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε το τέλος του 2007. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2013, παραδίδονται όμως το 2017! Για τους πέντε αυτοκινητοδρόμους η εθνική οικονομία (το κράτος), έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007, να συμμετέχει με 1 δις ευρώ και οι ιδιώτες με 8,1 δις. Με τις συνεχείς παρατάσεις και αλλαγές των συμβάσεων, η συνεισφορά του Δημοσίου έχει αυξηθεί. Επίσης όπως προέβλεπε η σύμβαση του 2007 το Δημόσιο θα εισέπραττε για 25 χρόνια το 65% των ακαθάριστων εσόδων από τα διόδια. Σήμερα δεν θα εισπράττει τίποτα, συνεπώς υπάρχει ζημία για το Δημόσιο.

Ακόμη επιχειρείται να τοποθετηθεί ξανά σταθμός διοδίων στην είσοδο των Τεμπών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά, γιατί δεν εξέλειπαν οι περιβαλλοντικοί λόγοι που οδήγησαν τη μεταφορά του σταθμού των διοδίων στον κόμβο του Πυργετού. Παράλληλα με την επιχειρούμενη μεταφορά των διοδίων στα Τέμπη συντελείται και μια μεγάλη ασυνέπεια, διότι, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, πρέπει να υπάρχει παράδρομος και αυτός είναι η Παλαιά Εθνική Οδός που διέρχεται μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών. Το επιχείρημα ότι για τρία χρόνια οι κάτοικοι των Τεμπών και των Ευρυμενών θα διέρχονται δωρεάν, είναι σαν το τυράκι στη φάκα.

Και οπωσδήποτε οι τιμές των διοδίων είναι άδικες, χρειάζεται εξορθολογισμός τους, διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε, επιτέλους, σύγχρο αυτοκινητοδρόμους, αλλά με ελάχιστα να τους χρησιμοποιούν. Οι υψηλές τιμές των διοδίων επηρεάζουν αρνητικά και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, αλλά και των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.”

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση