Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην Εύβοια μεταβαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης
Στην Εύβοια μεταβαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στην Εύβοια μεταβαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

ια την Εύβοια αναχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

Την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη και πρόσθεσε: «θέλω να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU». Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα στηρίξει την ενίσχυση του μηχανισμού στο , ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε χώρα με μέσα αεροπυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Χρ. : Εξαιρετικός ο συντονισμός – Αποφύγαμε την απώλεια ζωών

Την ικανοποίησή του για τα επίπεδα συντονισμού στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος , ο οποίος μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

O κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι με βάση την εμπειρία του ως επίτροπος και τις δασικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Eξήρε τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και στάθηκε σε τρία βασικά σημεία.

Πρώτο ότι χάρη του εξαιρετικού, όπως είπε συντονισμού, αποφεύχθηκε η απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στους πραγματικούς ήρωες που δρουν στο έδαφος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Το δεύτερο που τόνισε είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επισημαίνοντας ότι έγινε εφικτή η ενεργοποίηση του προγράμαμτος rescEU και ως αποτέλεσμα έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα το πρώτο ιταλικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, ενώ έρχεται και το δεύτερο. Σύντομα θα φτάσει στην Ελλάδα και ένα αεροσκάφος από την Ισπανία, ενώ συνεδριάζει και η Κροατία για το εάν θα στείλει δύο , καθώς αντιμετωπίζει και η ίδια υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά.

«Με δεδομένο τις μεγάλες φωτιές στα Κανάρια Νησιά μεγάλος όγκος διοχετεύτηκε εκεί, ωστόσο έχουμε μία παρουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες εάν χρειαστεί και με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν μπορέσουμε να την επεκτείνουν», είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι πλέον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το χειροπιαστό.

Το τρίτο σημείο που αναφέρθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος είναι ότι επανειλημμένα τονίζουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι και προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που σημειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Χρειάζεται πάση θυσία, εκτός από την αύξηση των επιχειρησιακών μέσων, να δούμε και την και την προετοιμασία», τόνισε ο επίτροπος.

Χρυσοχοϊδης: Καταφέραμε να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων

Στην αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

«Καταφέραμε να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων, να μην υπάρξει καμία ανθρώπινη απώλεια, και να σώσουμε τις περιουσίες των ανθρώπων και επίσης ότι η πόλη των Ψαχνών δεν απειλήθηκε με όλες τις παρεμβάσεις και την ηρωική προσπάθεια που έγινε από όλους τους συμμετέχοντες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι δύσκολες καταστάσεις μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι γιατί εκεί αναδεικνύεται η αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Αυτό ακριβώς εκφράζει η επίσκεψη του επιτρόπου κ. Στυλιανίδη σήμερα εδώ στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας».

«Η αξία της Αλληλεγγύης και της συνεργασίας αναδείχθηκε έμπρακτα με την εφαρμογή και υλοποίηση του RescEU, το οποίο υπογράψαμε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, μόλις πρωτοπήγα στο υπουργείο. Μία προσπάθεια που αφορά όλη την Ευρώπη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες παρότι έχουν δικά τους προβλήματα με καύσωνες, ειδικά περιστατικά με μεγάλες πυρκαγιές, έστειλαν βοήθεια και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμότατα. Αυτό είναι Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε».

 

Οι πόροι του rescEU κινητοποιήθηκαν για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα

με σκοπό την καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών

Εν τω μεταξύ, κατόπιν αιτήματος για παροχή βοήθειας από την Ελλάδα στις 13 Αυγούστου 2019, κινητοποιήθηκαν πόροι του rescEU για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαστίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ως άμεση αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη συμβάλει στην κινητοποίηση 3 αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης από την εφεδρεία του rescEU από την Ιταλία και την Ισπανία, με σκοπό να αποσταλούν ταχέως στις πληγείσες περιοχές.

Το «αποθεματικό rescEU» περιλαμβάνει και ελικόπτερα πυρόσβεσης. Μέσω του rescEU, η ΕΕ ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη των πόρων rescEU.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Τα αεροπλάνα ανέλαβαν ήδη δράση, καταπολεμώντας τις πυρκαγιές. Αυτή η άμεση ανταπόκριση αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία του rescEU, το οποίο καθιστά την αντίδρασή μας πιο ισχυρή, ταχεία και αποτελεσματική. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πραγματικό παράδειγμα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών στις οποίες βασίζεται το rescEU: αλληλεγγύη και προστασία της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών μας. Είμαι ευγνώμων προς την Ιταλία και την Ισπανία για την παροχή βοήθειας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια».
Ο επίτροπος Στυλιανίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές. Σήμερα, ο επίτροπος βρίσκεται στην όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να επιβλέψει τη λειτουργία των πόρων του rescEU.
Η δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης Copernicus βοηθά στην παροχή χαρτών εκτίμησης ζημιών για τις πληγείσες περιοχές.

Ιστορικό
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών / Συμμετεχόντων Κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης.

Όταν η κα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληγείσα χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός συντονίζει τη συνδρομή που διατίθεται από τα Κράτη Μέλη / Συμμετέχοντα Κράτη μέσω εκούσιων προσφορών.

Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε το Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας για να έχει στη διάθεσή της έναν κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας επιτρέποντας μια ισχυρότερη και συνεκτική συλλογική αντίδραση. Σε περίπτωση που η έκτακτη ανάγκη απαιτεί πρόσθετη, ζωτικής σημασίας βοήθεια, η νέα εφεδρεία rescEU μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση.

Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 300 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση