Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ο μητροπολίτης Ιγνάτιος
Στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ο μητροπολίτης Ιγνάτιος

Στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ο μητροπολίτης Ιγνάτιος

                                                      

Με κάθε επισημότητα, στην αίθουσα της ερουσίας της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, του  αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος  Ιερωνύμου, της προέδρου  ιάννας Αγγελοπούλου, τ. πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων, Βουλευτών κ.λπ., παρουσιάστηκαν τα 31 πρώτα ονόματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που θα προετοιμάσει τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενόψει της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», επισημαίνοντας ότι «είναι χαρά μας σήμερα να παρουσιάσουμε τα πρώτα 31 μέλη αυτής της σημαντικής Επιτροπής».

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα αποτελείται από:

–         Κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.

–         Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: την κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Στάθη Καλύβα και τον Δημήτρη Γόντικα.

–         Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και

–         από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί, όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.

Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες, όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγας.

Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό «παρών». Με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς

– Ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

«Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τί πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής» τόνισε ο Κυριάκος , κατά την ομιλία του. «Οι κύκλοι της ς μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων. Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση.

Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας», επισήμανε ο κ. .

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την , την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Το 1821 (εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα) είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Εμείς σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρο της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού και Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωφόρο του Παρθενώνα», τόνισε και επισήμανε: «Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ό,τι λέμε κι εμείς σήμερα».

«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα», επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου. «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», τόνισε.

 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους

για /τριες Γ' Γυμνασίου με θέμα: «Διακόσια Χρόνια από το 1821» σχ. έτους 2019-2020

 

            Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα το 1821 διοργανώνουν για 2η συνεχή χρονιά κατά το σχολικό έτος 2019-2020 πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα: «Διακόσια Χρόνια από το 1821».

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 17 Ιανουαρίου 2020 /τριες της Γ΄ τάξης Γυμνασίου όλης της Ελλάδας, ατομικά ή σε ομάδες έως τριών ατόμων υπό την επίβλεψη ενός/μιας εκπαιδευτικού.

Οι διακριθέντες θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στα και τελετή απονομής τίτλων διάκρισης στο ΥΠΑΙΘ.

Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί η Επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες καλούνται να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο) διάρκειας έως έξι λεπτών, εμπνευσμένοι/ες από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης:

α. Ιωάννης Μακρυγιάννης

β. Δόμνα Βισβίζη

γ. Εθνομάρτυς Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ

δ. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Οι μαθητές/τριες μέσα από τις δημιουργίες τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός για το έτος 2019-2020.

Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και θα γίνουν οι ίδιοι/ίδιες ερευνητές/τριες του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη ιστορικών πηγών.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση των μαθητών/τριών με την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά συγχρόνως και με την ιστορία της τοπικής τους κοινωνίας και τους του Αγώνα.

Τα σχετικά αρχεία, όπως Αφίσα , Πρόσκληση συμμετοχής , Υποβολή Αίτησης Συμμετοχής & έργου, Υπεύθυνη Δήλωση Συναίνεσης Γονέων/Κηδεμόνων και Ενημερωτικό σημείωμα Ενημέρωση για την επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως imd.gr.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση