Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στην ατζέντα Τσίπρα ο ανασχηματισμός
Στην ατζέντα Τσίπρα ο ανασχηματισμός

Στην ατζέντα Τσίπρα ο ανασχηματισμός

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού άφηναν χθες ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

«Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρξουν», επισήμαιναν οι συγκεκριμένες πηγές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο ανασχηματισμός δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Ως προς το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην κυβέρνηση και νέα πρόσωπα, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι κάθε πιθανή περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Επί της ουσίας, ο πρωθ έχει ήδη κατά νου διάφορες μετακινήσεις, εκ των οποίων ορισμένες είναι πιο εύκολες, ενώ άλλες επιφυλάσσουν έντονο ενδοκομματικό ρίσκο.

Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή τον κ. Μουζάλα και τη μίνι κρίση που είχε προκαλέσει το γλωσσικό ολίσθημα το οποίο μετέτρεψε την ΠΓΔΜ σε «Μακεδονία». Θα πρέπει να θεωρείται εξόχως πιθανή μία «τιμητική εξορία» για τον κ. Μουζάλα, ο οποίος δεν αποκλείεται να μετακινηθεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε κάποιον διεθνή οργανισμό, εν είδει ς της δουλειάς του στο προσφυγικό. Δεν θα πρέπει να αποκλείονται ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε διά της σιωπηλής απομάκρυνσης του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, είτε διά της ς του κ. Νίκου Παππά σε κάποιο σημαντικό παραγωγικό υπουργείο. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, φαίνεται ότι ο αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης δεν θα μετακινηθεί, καθώς αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συχνά… έντονη συμπεριφορά του τελικά λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης. Δεν είναι διόλου απίθανη η των κ. Γιώργου Σταθάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Πάνου Σκουρλέτη, ενώ αρκετή ενδοκομματική γκρίνια έχει ακουστεί για τους χειρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ως προς τους λεγόμενους «πασοκογενείς», η υπουργο της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δεν αποκλείεται. Για τους υπολοίπους υπάρχει σθεναρή αντίσταση από την ενδοκομματική αολίτευση των «53».

Οι ίδιες ανώτατες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με ικανοποίηση το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα, λέγοντας ότι «η εικόνα της χώρας στο έχει αλλάξει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση πέτυχε «τρία στα τρία» στην Κίνα, καθώς επιτεύχθηκαν συμφωνίες με την Cosco, την Alibaba και την εταιρεία προηγμένης τεχνολογία ΖΤΕ. Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα, οι ίδιες πηγές περιγράφουν ως πρωταρχικό στόχο την «ενίσχυση της απασχόλησης». Ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί «δίχως προβλήματα» και πρόσθεταν πως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων υπάρχει στήριξη από τις «προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», ενώ «ουδείς συζητά ομαδικές απολύσεις». Επίσης εκτιμούσαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 η κυβέρνηση θα έχει «περάσει τον κάβο» και εξέφραζαν την ελπίδα να μη σπάσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Αναθεώρηση Συντάγματος

Ως προς τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συνταγματική αναθεώρηση, επισήμαιναν ότι, βάσει των σχετικών δημοσκοπήσεων, είναι σαφές ότι οι πολίτες συμφωνούν τόσο με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό όσο και με την καθιέρωση απλής αναλογικής. Ωστόσο καγαν ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας απέχει πολύ από το τέλος της.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση