Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια
Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Ξεκινάει πό σήμερ η έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με στόχο να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών και να επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος ώστε την επόμενη εβδομάδα να επιστρέψουν στην και οι επικεφαλής της τρόικας.

Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν χαρακτηρίζεται από πρόσωπα που έχουν γνώση των συζητήσεων, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι ακόμα δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. Προτεραιότητα είναι να προχωρήσουν τα δημοσιονομικά θέματα και για το λόγο αυτό οι τεχνοκράτες των θεσμών που θα καταφθάσουν πρώτοι στην είναι εκείνοι που ασχολούνται με τον προϋπολογισμό.

Η επιμένει ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές 0,2% του ΑΕΠ αντί στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καταστήσει την υπερεκτέλεση του 2015 ως το νέα βασικό σενάριο και να χρησιμοποιήσει τα ψηφισμένα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ως μαξιλάρι για να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για φέτος. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η συζήτηση είναι υπό εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και «βλέπει» δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ φέτος που θα πρέπει να καλυφθεί με . Από την πλευρά της, η έχει ηπιότερη στάση με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν ότι συγκλίνει περισσότερο με τις ελληνικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, προ ημερών είχε επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα φέτος για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ και ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. . Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για την ανάγκη περικοπής συντάξεων.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση