Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στην Αθήνα η τρόικα – νέα δοκιμασία για κυβέρνηση στη Βουλή
Στην Αθήνα η τρόικα – νέα δοκιμασία για κυβέρνηση στη Βουλή

Στην Αθήνα η τρόικα – νέα δοκιμασία για κυβέρνηση στη Βουλή

Η της τρόικας στην Αθήνα και η ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου προαπαιτούμενων μέτρων την Τετάρτη είναι τα δύο σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας, η οποία αποτελεί την αρχή του δρόμου για την ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου έως τις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα θα ξεκινήσουν να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με στόχο μέσα στις επόμενες 20 ημέρες να έχει κλείσει μία από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Αν και ακόμα δεν είναι σαφές το πότε θα αρχίζουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στόχος είναι αυτό να συμβεί κάποια στιγμή εντός της εβδομάδας.

Μάλιστα, στελέχη με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι πιθανότατα σήμερα να καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα των συζητήσεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το μοντέλο των συσκέψεων σε ξενοδοχεία και μόνο με εκπροσώπους της γραφειοκρατίας των υπουργείων δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά τώρα που ο χρόνος πιέζει για άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, στην κυβέρνηση περιμένουν να έρθουν στην Αθήνα κάποια στιγμή και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα. Κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ταχύτερης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.

Στόχος, άλλωστε, είναι μέχρι το Σάββατο, 8 Αυγούστου, να έχει επέλθει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, ώστε αυτό να εγκριθεί από το και τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης άμεσα και να μπορέσει να γίνει εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου (ύψους 5 δις ) πριν από την λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (στις 20 Αυγούστου, ύψους 3,2 δις ). Αν και υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν το χρονοδιάγραμμα και το στόχο φιλόδοξο, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθεί, ώστε να μην ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, μέσω άτακτης χρεοκοπίας στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Κρίσιμη στην όλη διαδικασία θα είναι και η Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το δεύτερο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα. Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν στο εν λόγω νομοσχέδιο εκτός από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την οδηγία για τις τράπεζες, θα περιλαμβάνονται και μέτρα που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο, όπως η αλλαγή της φορολογίας στους , συνταξιοδοτικές κλπ. Κάτι που ουσιαστικά ζήτησε το στην τελευταία του .

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι σήμερα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Δεν αποκλείουν, όμως, μέτρα σαν τα προαναφερθέντα να αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες με τους δανειστές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

"Αλιεύοντας" την είδηση