Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας – Την Πέμπτη η συζήτηση στην Ολομέλεια
Στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας – Την Πέμπτη η συζήτηση στην Ολομέλεια

Στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας – Την Πέμπτη η συζήτηση στην Ολομέλεια

Πολύ δύσκολη ημέρα, πολιτικά και συναισθηματικά για τον πρωθυπουργό, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, κρίνεται η σημερινή από κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς ο κ. Τσίπρας, αντίθετα με όσα διακήρυσσε, θα μπει στο κλαμπ των πρωθυπουργών που υπέγραψαν και ψήφισαν μνημόνιο και παράλληλα, θα δει το κόμμα του να διασπάται, με δεκάδες βουλευτές να αποχωρούν και τον ίδιο να ακολουθεί μια νέα πολιτική πορεία. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα να εξετάζει τις εκλογές – εξπρές τον Σεπτέμβριο, ακόμη και εάν τα «ναι» από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΛ υπερβούν το κρίσιμο όριο των 120 και να έχει συζητήσει το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οργίαζαν οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν με την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ενώ έντονες ήταν οι πληροφορίες ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, περίπου 35, θα δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους πριν από την έναρξη της συζήτησης στη βουλή. Το νέο κόμμα προανήγγειλε ο Κώστας Ησυχος, λέγοντας ότι «με την ψήφιση του 3ου μνημονίου προδιαγράφεται δυστυχώς ένα άμεσο “διαζύγιο” του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες , όπου το μέτωπο του Οχι, νομίζω θα λάβει σάρκα και οστά».

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, το μείζον ζήτημα που απασχολεί τους δύο , είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Αν η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ περιοριστεί κάτω των 120 βουλευτών που είναι το όριο επιβίωσης όπως έχουν παραδεχθεί δημόσια κυβερνητικά στελέχη, τότε είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές, που θα γίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως προβλέπει το . Ο κ. Λαφαζάνης, θα οργανώσει τις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας σε κόμμα μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, είτε με συνέδριο, είτε με πανελλαδική συνδιάσκεψη. Υπέρ της ανεξαρτητος, σύμφωνα με στελέχη συνηγορούσαν πολλοί βουλευτές της Πλατφόρμας, καθώς στόχος είναι να οργανωθούν ως κομματική δύναμη και εν όψει των εκλογών να έχουν τα δικαιώματα κόμματος, δηλαδή, τηλεοπτικό χρόνο, επιχορήγηση κ.λπ. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών ίκος Βούτσης δήλωσε χθες ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση της Αριστεράς να πέσει από βουλευτές και ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πολιτική του, αλλά και να διακηρύξει σήμερα στη βουλή την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει χωρίς παρεκκλίσεις όσα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και θα αντεπιτεθεί στην Αριστερή Πλατφόρμα. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει τον όρο που έθεσε ο κ. Βενιζέλος για να ψηφίσει το μνημόνιο, την του μπόνους των 50 εδρών, δηλώνοντας ότι δεν εκβιάζεται.

Σημειώνεται ότι η πρώτη που δήλωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κ. Ραχήλ Μακρή, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή στις 25 Ιανουαρίου για να φέρει ένα νέο Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως είπε «θα στοιχιζόμουν δίπλα στον Λαφαζάνη». Ο Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να μην περάσει από τη ». Ο Αλ. Μητρόπουλος δεν δήλωσε ότι θα καταψηφίσει αλλά σημείωσε ότι «η συμφωνία είναι το χειρότερο πρόγραμμα που έχει ποτέ συναφθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ». Ο Δ. επικεντρώνοντας την κριτική του στο ασφαλιστικό σημείωσε ότι υπάρχουν «14 νέα θανάσιμα πλήγματα στην ασφάλιση και τις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε συγκεκριμένες και επώδυνες δεσμεύσεις και για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, τόσο σε επίπεδο προαπαιτούμενων άμεσης εφαρμογής όσο και σε επίπεδο μεσοπρόθεσμων δράσεων μετά τον Οκτώβριο του 2015».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση