Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στη Βόρεια Ελλάδα το 66% των ενεργών κρουσμάτων
Στη Βόρεια Ελλάδα το 66% των ενεργών κρουσμάτων

Στη Βόρεια Ελλάδα το 66% των ενεργών κρουσμάτων

Σε 16.617 νέρχονται τα ενεργά κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτά τα δύο τρίτα εντοπίζονται στα βόρεια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Από ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον», τόνισε η Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε ότι στην καταγράφηκαν 316 και στη Θεσσαλονίκη 367. Τα κυλιόμενα κρούσματα (εβδομαδιαίος μέσος όρος μολύνσεων) υπολογίζονται σε 1.750 την ημέρα. Στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είπε, αυτή την εβδομάδα η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, ωστόσο σε περιοχές όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία παραμένει η υψηλή διασπορά.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 49 χρόνια, ενώ υπάρχουν 2.600 κρούσματα κορωνοϊού, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η ίδια ανέφερε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια βρίσκεται στο 84%– ειδικότερα 94% στη Θεσσαλονίκη και 79% στην .

Επισήμανε ότι υπάρχει ένα «πινγκ πονγκ ανάμεσα σε και χώρους εργασίας, καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης». Και προειδοποίησε τους πάντες να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά », σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Ενεργά κρούσματα

«Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ' οίκον απομόνωση, είναι 16.617», ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, απ' αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

sti-voreia-ellada-to-66-ton-energon-kroysmaton1

Δύο επιπλέον μέτρα

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς: «Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

sti-voreia-ellada-to-66-ton-energon-kroysmaton2

Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα από τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης ΣταμπουλίδηςΔιαβάστε

sti-voreia-ellada-to-66-ton-energon-kroysmaton3

Τα κρούσματα

Σε 1.667 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 98 , με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 2.804. Παράλληλα, 612 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η :

Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμέ θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

sti-voreia-ellada-to-66-ton-energon-kroysmaton4

sti-voreia-ellada-to-66-ton-energon-kroysmaton5

Η πανδημία ξανάρχισε να επιταχύνεται αυτήν την εβδομάδα παγκοσμίως, με 601.700 νέες θετικές διαγνώσεις να καταγράφονται κάθε μέρα ή 4% περισσότερες απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (+18%) είναι η περιοχή όπου εξαπλώνεται περισσότερο η πανδημία και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς (+5%), η Αφρική (+3%), η Ευρώπη (+2%) και η Μέση (+1%).

Στην Ευρώπη, την περιοχή που κατέγραψε τις περισσότερες νέες θετικές διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα (242.500 νέες θετικές διαγνώσεις την ημέρα), αυτή η ελαφρά αύξηση ακολουθεί δύο εβδομάδες καθαρής πτώσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε λοκντάουν ή σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Αλλού, η τάση είναι πτωτική στην Ασία (-7%), ενώ ο ιός δεν κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου στην Ωκεανία (19 θετικές διαγνώσεις την ημέρα, -22%).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση