Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΛΑΡΙΣΑ » Στη Λάρισα αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών και της Ευρωπ. Επιτροπής για το έργο της Κάρλας
Στη Λάρισα αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών και της Ευρωπ. Επιτροπής για το έργο της Κάρλας

Στη Λάρισα αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών και της Ευρωπ. Επιτροπής για το έργο της Κάρλας

Τη διαβεβαίωση πως «με τη λύση της τεχνικής ς στη χρηματοδότηση η ανασύσταση της λίμνης ς θα ολοκληρωθεί χωρίς να χαθούν κοινοτικά κονδύλια και η Ευρώπη θα είναι υπερήφανη γι' αυτό το έργο» έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, τεχνοκρατών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας, που βρέθηκαν την Πέμπτη στη Λάρισα, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών της ς.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου από τη στιγμή που περιήλθε στη διαχείριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εστιάζοντας σε ότι αφορά την τωρινή κατάσταση, στις δυσκολίες που προκαλούν τα capital controls των τραπεζών σχετικά με την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών για τη συνέχιση των έργων.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Δανέζας ευρωβουλευτή κ. Ingeborg Grable, καησε σαφές πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το έργο. Το έργο, συνέχισε, πρόκειται να ολοκληρωθεί γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, γιατί έχουμε στρατηγική, σχέδιο αλλά και συνεχή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Δεν πρόκειται να χαθεί κανένας ευρωπαϊκός πόρος με την τεχνική . Αυτό σημαίνει ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί με διαχειριστική επάρκεια και τεχνοκρατική βούληση από το υπουργείο. Πιστεύω πως η λύση της τεχνικής παράτασης είναι μία “win-win” σχέση για Ευρώπη και Ελλάδα.»

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: στη Θεσσαλία εξελίσσεται εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Ένα έργο εξόχως περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, μεγάλων υποδομών, πολιτισμού, τουριστικό, ένα έργο ανάπλασης όλης της περιοχής που θα αλλάξει το μικροκλίμα και θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η Κάρλα είναι ένα έργο που εμείς παραλάβαμε σταματημένο τον Μάιο του 2014 και επανεκκινήσαμε όλες τις . Βάλαμε καινούριες που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο έχει κόστος 252 εκ. , εθνική και κοινοτική συμμετοχή. Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί 218 εκ. σε τελειωμένα και συνεχιζόμενα έργα ενώ απομένουν να απορροφηθούν 34 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου έργου το οποίο βγάζει από τα στενά περιθώρια την περιοχής μας.

Είμαστε όλοι εδώ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί το έργο, αρκεί να μας επιτραπεί από τα capital controls των τραπεζών και οι διαδικασίες χρηματοδότησης να είναι απρόσκοπτες.

Η Κάρλα έχει μπει στο μικροσκόπιο των μεγάλων έργων της Ευρώπης. Εμείς αποδείξαμε  πως τα χρήματα δεν πήγαν χαμένα, όπως κάποιοι κακοπροαίρετα ισχυρίζονται. Τα χρήματα έπιασαν τόπο και αυτό φαίνεται, μπορεί να το δει ο καθένας.

Συνεχίζουμε και πρόκειται να παραδώσουμε το έργο ζητώντας παράλληλα τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών γιατί είναι όφελος προπαντός γι' αυτούς. Να μη βλέπουν τα σπίτια τους με ρήγματα, να πίνουν καθαρό νερό, να ποτίζουν φθηνά τα χωράφια τους, να αναπτυχθεί ο τουρισμός και πολιτισμός και να έχει η περιοχή μας».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Νίκος Μαμαλούγκας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «είναι ένα έργο το οποίο πέρασε από πολλές υπηρεσίες και πολλά προβλήματα αλλά όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας οργανωμένα από τεχνική και περιβαλλοντική πλευρά αλλά και σε ότι διαφορά τη διαχείριση του έργου ανέλαβε την αρμοδιότητα και είμαστε σίγουροι πως μέσα στο 2015 με επιλεξιμότητα δαπανών και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα το 2016 με εθνικούς πόρους, να έχουμε πλήρως λειτουργικό και ολοκληρωμένο το έργο της Κάρλας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ακολούθησε αυτοψία στα έργα της Κάρλας. Την αντιπροσωπεία των οκτώ ευρωπαίων ευρωβουλευτών αποτελούσαν οι κ.κ. Ingeborg Grable από τη Δανία, Tomas Zdechovsky από την Τσεχία, Veronica Lope Fontagne από την Ισπανία, Grilles Pargneaux από τη Γαλλία, Georgi Pirinski από το Βέλγιο, Ines Ayala Sender από την Ισπανία, Anders Primdahl Vistisen από τη Δανία και Igor Soltes από τη Σλοβενία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση