Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΥΓΕΙΑ / Στη δεύτερη θέση εντός Ε.Ε. οι Έλληνες καπνιστές
Στη δεύτερη θέση εντός Ε.Ε. οι Έλληνες καπνιστές

Στη δεύτερη θέση εντός Ε.Ε. οι Έλληνες καπνιστές

Τις πρώτες θέσεις στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., ενώ η επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό αποτελεί «μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία» σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει έκθεση για την κατάσταση της υγείας στην Ε.Ε. του αρμόδιου επιτρόπου Βιτένις Αντριουκαΐτις.

Ειδικότερα, παρόλο που οι ενήλικες Έλληνες καπνιστές έχουν μειωθεί από το 2000, το 27% παραμένει να καπνίζει καθημερινά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ε.Ε. μετά τη . Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι στους έφηβους 15-16 ετών μόνο ένας στους πέντε δήλωσε ότι έχει καπνίσει τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό χαμηλότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Συγχρόνως, η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερή, δεύτερη θέση εφηβικής παχυσαρκίας, ακολουθώντας τη Μάλτα.

Τα αγόρια είναι πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα από τα κορίτσια, ενώ 17% των ενηλίκων είναι επίσης παχύσαρκοι στη χώρα. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στις χώρες της Μεσογείου με την να καταγράφει ποσοστό 11% και την Κύπρο 14%. Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγάλο ποσοστό της παχυσαρκίας οφείλεται στη φτωχή διατροφή και μικρή φυσική δραστηριότητα. Παρά την ελληνική κουζίνα που είναι πλούσια σε και , μόλις 50% των Ελλήνων δήλωσαν ότι τρώνε μέσα στην ημέρα και μόνο το 60% , από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., ενώ μόλις ένας στους εννιά έφηβους δήλωσε ότι κάνει κάποιο είδος μέτριας άσκησης κάθε μέρα.   Παρ’ όλα αυτά, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα βρίσκεται στα 81,4 χρόνια το 2017, μισό έτος υψηλότερο από τον μέσον όρο της Ε.Ε. Παρά το υψηλό προσδόκιμο –το οποίο το 2000 βρισκόταν ανάμεσα στα υψηλότερο της Ε.Ε.– και το οποίο έχει αυξηθεί 2,8 χρόνια από τότε, τα υπόλοιπα -μέλη έχουν αυξήσει το προσδόκιμό τους με μεγαλύτερο ρυθμό.  Οι βασικές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι το και ισχαιμική καρδιοπάθεια, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Συγχρόνως, παρατηρείται θνησιμότητας από καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου από το 2000.

Η έκθεση τονίζει ότι με εξαίρεση τους θανάτους από τροχαία που έχουν μειωθεί, η οικονομική κρίση είχε αισθητή επίδραση στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως στην ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αυτοκτονίας και κατάθλιψης έχουν επιδεινωθεί. Αν και η Ελλάδα παραμένει να έχει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 30% (4,3 ανά 100 000 άτομα κατά μέσον όρο από το 2010 σε σύγκριση με 3,3 κατά την προηγούμενη δεκαετία). Συγχρόνως, η έκθεση αναφέρεται σε μία σειρά μελετών, η οποία διαπίστωσε των σοβαρών συμπτωμάτων κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ζητούν άμεση στήριξη αγροτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα - https://t.co/4HqwWib6OA -

  • Πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να «βοηθήσουν» άθελά τους στην εξάπλωση της πανδημίας… - https://t.co/Wca698eNoj -

  • Κορωναϊός: «Ιστορική εμπειρία, όχι χαμένη χρονιά», λένε οι ψυχολόγοι - https://t.co/qAPNW8dDcs -

"Αλιεύοντας" την είδηση