Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σθεναρή καταδίκη της Τουρκίας στο προσχέδιο της Συνόδου
Σθεναρή καταδίκη της Τουρκίας στο προσχέδιο της Συνόδου

Σθεναρή καταδίκη της Τουρκίας στο προσχέδιο της Συνόδου

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά» τις «συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους» σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» («grave concern») για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητά την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, γίνεται αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα στη Σόφια στις 17 Μαΐου με σκοπό την «επαναβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής». Το προσχέδιο παράλληλα επιβεβαιώνει ότι το Συμβούλιο θα απασχοληθεί με το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Απαντώντας στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο αλουμίνιο και το χάλυβα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ανοιχτό, πολυμερές σύστημα διεθνούς εμπορίου» και τους κανόνες του ΠΟΕ που το διέπουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται, «θα εξετάσει πώς να ενισχύσει την επιβολή των δεσμεύσεων τρίτων χωρών». Επιπλέον, το πρώτο σημείο του ανακοινωθέντος απευθύνει κάλεσμα για «αυξημένες προσπάθειες» στην κατεύθυνση της επέκτασης της κοινής αγοράς, ειδικά στον ψηφιακό κλάδο, την ενέργεια και τις κεφαλαιαγορές. Τα κράτη-μέλη καλούνται να ανταποκριθούν στις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα αυτά.

Στον απόηχο του νέου σκανδάλου του Facebook και της Cambridge Analytica, το προσχέδιο αναφέρει ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να εγγυηθούν την ύπαρξη πρακτικών διαφάνειας και πλήρους προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με νευροτοξίνη κατά του πρώην Ρώσου κατάσκοπου στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο «παίρνει πάρα πολύ σοβαρά» («extremely seriously») την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης για την εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα να ευθύνεται η Ρωσία. Η χρήση χημικών ουσιών ως όπλων «είναι εντελώς απαράδεκτη», προστίθεται στο κείμενο, εκφράζοντας την άνευ όρων αλληλεγγύη της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Από διαρροή αερίου η #έκρηξη στη Συγγρού #έκρηξη - https://t.co/pqfj3d1bIq -

  • Συμφωνία Ολυμπιακού με Ελιστάνο Μάνγκα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/E5PkkrC5yV -

  • Απόπειρα αυτοκτονίας 34χρονης στο Βόλο #απόπειρααυτοκτονίας - https://t.co/RB8wDxm8Nd -

"Αλιεύοντας" την είδηση