Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στερεύουν οι γεωτρήσεις άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ στην Αισωνία;
Στερεύουν οι γεωτρήσεις άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ στην Αισωνία;

Στερεύουν οι γεωτρήσεις άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ στην Αισωνία;

Στερεύουν οι γεωτρήσεις άρδευσης σε Αισωνί και Μικροθήβες και Αϊδίνι λόγω υπερκατανάλωσης.

Αυτο τονίστηκε κατά την για το θέμα εξυπηρέτησης νέων καταναλωτών άρδευσης σε Αϊδίνι, Μικροθήβες, Σέσκλο και Διμήνι κι όπως ανέφερε το υπηρεσιακό στέλεχος Μιλτ. Φαναριώτης έχουν υποβληθεί πολλές αιτήσεις αγροτών για άρδευση, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τις υφιστάμενες γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να μην εξυπηρετηθούν στο μέλλον ούτε οι παλιοί πελάτες.

Ο κ. Φαναριώτης εξήγησε πως το πρόβλημα στέρεψης των γεωτρήσεων οφείλεται στην υπεράντληση.

Η Βιολέτα Καντόλα πρότεινε να γίνει εμβάθυνση των γεωτρήσεων για να βρεθεί νερό, το οποίο χαρακτήρισε φυσικό αγαθό το νερό και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτό. «Όσοι καλλιεργούν οπωροκηπευτικά θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα το νερό, ενώ όσοι έχουν μπορούν να ποτίζουν κάθε 20ήμερο ώστε να καλύπτονται όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η .

Ο νομικός σύμβουλος της Αντ. είπε ότι ο οργανισμός άρδευσης πέρασε μέσα από «συμπληγάδες» μέχρι να ψηφιστεί και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την ένταξη κανενός αγρότη του και ότι οι αυτοδιοικούμενες τοπικές ενότητες κατασπαταλούν το νερό.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κ. Γαργάλας ανέφερε ότι η κα Καντόλα επισήμανε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που η μειοψηφία προσπάθησε να διευθετήσει με την πρότασή της και πρόσθεσε: «Εμείς είχαμε προτείνει να συσταθεί Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, που θα διαχειρίζεται το νερό της άρδευσης. Προχωρούσαμε στον κανονισμό που καταθέσαμε ότι η άρδευση θα έφτανε στο σημείο να κάνει υποδείξεις και να επιβάλλει τον τρόπο ποτίσματος. Γράψατε στα παλιά σας παπούτσια την πρόταση και καταφέρατε να έχετε όλο τον κόσμο απέναντι», προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας, που τον ρωτούσαν ποιους εκπροσωπεί.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η μειοψηφία έβλεπε τα προβλήματα που ερχόταν και ήθελε να αντιμετωπίσει, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν το κατάλαβε «και φτάσαμε στο σημείο που το πρόβλημα θα γίνει τεράστιο πρόβλημα και οικολογική καταστροφή για το Πήλιο».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο αντιπρόεδρος της Στέργιος Παπαευσταθίου εισηγήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του γεωλόγου Δημοσθ. Βαϊναλή, που αναφέρει ότι πρέπει να γίνει μελέτη γεωτρήσεων για να προσδιοριστεί το υδατικό ισοζύγιο και ταυτόχρονα να τεθεί θέμα προγραμματισμού της άρδευσης για να πάρουν όλοι νερό.

Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως θα ληφθεί απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ξεκινούν εργασία

Εργασία θα ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου τα 33 άτομα που προσλήφθηκαν με 8μηνη σύμβαση στη ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις εργαζομένων σε διάφορους τομείς της επιχείρησης. Αυτό ανακοινώθηκε στη μεσημεριανή συνεδρίαση του ΔΣ , καθώς και ότι για τις συγκεκριμένες θέσεις υποβλήθηκαν συνολικά 438 αιτήσεις.

Για τη διαφορά με ΟΛΒ

Τέλος, ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ να καταθέσει αίτημα στον ΟΛΒ για μείωση του αντιτίμου παραχώρησης δικαιώματος χρήσης που καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΜΒ, μετά την απόφαση του ΟΛΒ να προχωρήσει σε αύξηση και συγκεκριμένα σε τριπλασιασμό του αντιτίμου.

Στην περίπτωση που ο ΟΛΒ δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ, τότε η Επιχείρηση θα εξουσιοδοτήσει το νομικό σύμβουλο, προκειμένου η υπόθεση να οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Κατά την του σώματος από την διευθύντρια Οικονομικών Λίλιαν Κοφινά έγινε γνωστό ότι ο ΟΛΒ απέστειλε στις 23 Σεπτεμβρίου εξώδικη όχληση στην ΔΕΥΑΜΒ μέσω της οποίας ζητούσε συμψηφισμό για δύο ποσά 38.000 ευρώ και 4.000 ευρώ και αμφισβητούσε τις μετρήσεις των υδρομέτρων από 18 Σεπτεμβρίου 2014 έως 30 Μαρτίου 2015 που μεταφράζονται λογαριασμό ύψους 146.000 ευρώ συν τους τόκους που ανέρχονται σε 1.614 ευρώ, λόγω βλάβης στην μέτρηση.
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι από 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΟΛΒ αποφάσισε μονομερώς τον τριπλασιασμό του αντιτίμου σε 1.430 ευρώ που καταβάλει η ΔΕΥΑΜΒ για χρήση κοινοχρήστων χώρων μέχρι το 2028.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας χαρακτήρισε απίστευτο όλο αυτό που συμβαίνει με τον ΟΛΒ και το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα στον ΟΒ για μείωση του ανταλλάγματος παραχώρησης χρήσης με αναδρομική ισχύ από 1/1/2014, να εγκριθεί των ποσών μέχρι 31/12/2013 πριν τριπλασιαστεί το αντίτιμο και να υπορραφθεί η ένσταση για τον λογαριασμό καθώς σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, οι μετρήσεις κατανάλωσης νερού των επόμενων περιόδου επανήλθαν στα φυσιολογικά πλαίσια των μετρήσεων την περίοδο προ βλάβης.

Τη στιγμή που ο Κ. Γαργάλας έκανε παρατηρήσεις για το θέμα, ο Αχ. Μπέος του είπε: «Τι μιλάς εσύ, τελευταίο Δ.Σ. είναι για σένα, θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κάνεις ένσταση πάλι» για να του απαντήσει ο πρώτος: «Σας ενοχλεί κάθε διαφορετική φωνή, μη βιάζεσαι για μένα και το ΤΕΕ. Θα κάνετε λάθος, όπως κάνατε και με το ΤΕΕ».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση