Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε κυπριακά ύδατα – Πρόκληση το «Γιαβούζ»
Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε κυπριακά ύδατα – Πρόκληση το «Γιαβούζ»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε κυπριακά ύδατα – Πρόκληση το «Γιαβούζ»

«Μόνο η Κυπριακή μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «ιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, καλώντας την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «ιαβούζ» στο της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ' νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής ς να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του εκπροσώπου αναγνωρίζει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου».

Ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στη περιοχή.

«Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (για τη θάλασσα). Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον δι μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει τη προοπτική μιας ισομερούς λύσης για τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Επιστολή στήριξης προς την Ελλάδα από τον Μάικ Πομπέο

Επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπως γνωστοποίησαν την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στην επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει πως «η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ». Σημειώνει δε πως οι δύο χώρες «σφυρηλατούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία ς ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (…) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προκλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή δι που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτικά η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ: 

«Η υπογραφή της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, είναι ένα σημείο καμπής στην ενισχυμένη συνεργασία για την ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε χώρες – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δυο χώρες μας χτίζουν μια πολύ πιο στενή στρατηγική συνεργασία μέσω της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως είπε και ο πρόεδρος Τραμπ, όταν σας συνάντησε, η συνεργασία μας είναι εξαιρετική.

Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ήταν μια ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Επιβεβαίωσε επίσης την επάνοδο της Ελλάδας – μετά από μια δεκαετή – ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε εντυπωσιακή κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Μέσα από αυτή την επίπονη διαδικασία, οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το πράττουν. Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Μίλησα γι' αυτό ξεκάθαρα όταν εσείς κι εγώ βρεθήκαμε με Έλληνες από όλη την Αμερική, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και την δημοκρατία σας. Το θα είναι πιο λαμπρό για τις χώρες μας και για τις μεταξύ μας σχέσεις.

Οι ΗΠΑ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν ακράδαντα ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα που να συμβαδίζουν με το Άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να απέχουν από κάθε πράξη ή διακήρυξη που μπορεί να είναι προκλητική.

Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Σας ευχαριστώ για την φιλία σας, που συνεχίζουμε να χτίζουμε, στην ήδη επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας»

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση