Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣτΕ: Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για έντεκα μήνες
ΣτΕ: Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για έντεκα μήνες

ΣτΕ: Αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για έντεκα μήνες

Ιωάνν Μάνδρου

Ανδρομικά για όλες τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα αναγνώρισε με σειρά αποφάσεων της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εξέδωσε τις πολυαναμενόμενες αποφάσεις της κρίνοντας αμετάκλητα το όλο θέμα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, στην οποία προήδρευσε η επίτιμη πλέον του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Σάρπ, αναγνωρίζεται δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα έντεκα μηνών. Από τις 11 Ιουνίου του 2015 ως την αντίστοιχη ημερομηνία του Μαΐου του .

Για αυτούς τους έντεκα μήνες, όλοι οι συνταξιούχοι, όπως ρητά αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις, ανεξάρτητα, από το αν είχαν προσφύγει η όχι, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν είχαν διεκδικήσει δικαστικά αναδρομικά, θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων τους, για αυτούς τους έντεκα μήνες.

Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε όλους. Αντίθετα, για τις , τα και τα δώρα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, ότι θα πάρουν αναδρομικά μόνον εκείνοι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει δικαστικά ως το τέλος Ιουλίου του 2020.

Όσοι δεν είχαν προσφύγει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου του 2020, δεν θα πάρουν αναδρομικά για δώρα, επικουρικές συντάξεις. Και εδώ, για επικουρικές, δώρα, επιδόματα, οι αποφάσεις αναφέρονται στο εντεκάμηνο από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του .

Ενδεικτική είναι η παράθεση αποσπάσματος της αποφάσεως της Ολομελείας του .

«Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο έκρινε, ότι οι επίδικες διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση ποσών που αντιστοιχούν μόνον σε περικοπές κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και απόσβεση των αξιώσεων για επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και καταργήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τη δημοσίευση τω ως άνω νόμου ( 31.7.2020 ),  αφορώσες  ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα αναγόμενο στο παρελθόν, δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και, για το λόγο αυτό, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεώς του, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από ειδική επιστημονική μελέτη».

Μετά την έκδοση των αποφάσεων 1403-7 του 2022 το θέμα των αναδρομικών κλείνει αμετάκλητα και τα αρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμένα να αποτυπώσουν σε αριθμούς τα αναδρομικά που πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι. Ο λόγος γίνεται για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, γιατί για αυτούς έκρινε το , ενώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου σχετική αρμοδιότητα έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση