Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σταθερή η τουριστική κίνηση στο Βόλο το 2016
Σταθερή η τουριστική κίνηση στο Βόλο το 2016

Σταθερή η τουριστική κίνηση στο Βόλο το 2016

Αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής τουριστικής προβολής

Σταθερή παρέμεινε φέτος η τουριστική κίνηση στο Δήμο Βόλου, μετά την πτώση του 2015, με καλή εποχικότητα και πτώση των Ελλήνων επισκεπτών, αλλά αύξηση των επισκεπτών από τα Βαλκάνια.

Αυτό τονίστηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής τουριστικής προβολής, που συνεδρίασε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου, κατά την οποία προήδρευσε ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και έγινε παρουσίαση του προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2017 που εκπόνησε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου.

Όπως αναφέρθηκε στα σχέδια προβολής της περιοχής είναι η διανομή στους τουρίστες τσάντας με τοπικά προϊόντα, δράση που θα γίνει σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, διοργάνωση εκδηλώσεων, κυρίως για να προσελκυθούν για Σαββατοκύριακα Έλληνες. Θα γίνει νωρίς καταγραφή τους για τη δημιουργία ετήσιου καλεντάρι, που θα παίζει σε καμπάνια σε πάρα πολλά σάιτ.

Ο Θάνος Θεοδώρου έκανε λόγο για ολοκληρωμένο πρόγραμμα που προσβλέπει στην προσέλκυση και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και αποκάλυψε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει στη Λάρισα η παρουσίαση του marketing plan που χρηματοδοτεί ιδιωτική εταιρία και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει διαβούλευση ενός μήνα με τη συμμετοχή όλων. Όπως ανέφερε ο Δήμος Βόλου θα είναι έτοιμος να καταθέσει marketingplan.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης είπε ότι υπάρχει αίτημα στον περιφερειάρχη για συνδρομή 50.000 € για το marketing plan, δεν ανταποκρίθηκε και ευτυχώς έγινε αυτό από την 3Ε. Για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πολύ δύσκολο. Να δούμε το κομμάτι της άμεσης διαφήμισης προ των εκθέσεων και άλλων ειδών που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση. Αν δεν υπήρχε το μεταναστευτικό θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η κίνηση από Βουλγαρία και Ρουμανία. Η τιμή των 50 ευρώ είναι χαμηλή στην περιοχή και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αυξήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Σήμερα εδώ είμαστε εμείς κι εμείς και θα ήθελα να έχω τη λίστα συμμετοχών, τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι, όσο και οι άλλοι φορείς. Θετικό το ότι γίνονται πράγματα που δεν ανακοινώνονται για να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Ζαφείρης πρότεινε να γίνουν και άλλα είδη δράσεων όπως ιππασία κ.λπ. για να προσελκυθεί ειδικός τουρισμός.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Θανάσης Σπύρου είπε ότι ο στόχος των Βαλκανίων τουλάχιστον σε όσους βελτίωσαν την ποιότητα, αύξησαν την πληρότητα και πρόσθεσε: “Πρέπει να συνεχίσουμε με βάση το πρόγραμμα που εκπονήθηκε. Να βοηθήσει ο Δήμος για να γίνει αναβάθμιση των παραλιών”.

Σύμφωνα με έρευνα για την τουριστική κίνηση στο Δήμο Βόλου το 2016, ο προορισμός παραμένει περιοχή με μικρότερα καταλύματα από τον Εθνικό μέσο όρο, με μικρότερο ποσοστό κλασικών και υψηλό ποσοστό παραδοσιακών έναντι της χώρας και με μικρότερο ποσοστό καταλυμάτων υψηλών κατηγοριών σε σχέση με της χώρας.

Η πληρότητα τη χρονιά που φεύγει εμφανίζεται σταθεροποιημένη στο +0,8%, σε σχέση με την σημαντική πτώση της προηγούμενης περιόδου 2015.

Η έρευνα δείχνει ότι οι αυξημένες πληρότητες της θερινής περιόδου, συμβάλλουν στην μέση αυξημένη πληρότητα του συνόλου των περιοχών, οι ελάχιστες τιμές πληρότητας εμφανίζονται κατά την περίοδο Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Νοεμβρίου και ότι οι Έλληνες παραμένουν βασικοί πελάτες της περιοχής.

Φέτος το καλοκαίρι παρατηρήθηκε μεταβολή της σύνθεσης των αλλοδαπών τουριστών, που βοήθησε στη διατήρηση της πληρότητας, με σημαντική αύξηση της συμμετοχής των Βαλκανικών χωρών.

Τέλος προκύπτει ότι το διαδίκτυο είναι βασικός μηχανισμός κρατήσεων για τα παραδοσιακά καταλύματα και η τιμή διανυκτέρευσης είναι χαμηλότερη της μέσης Εθνικής, αλλά σταθεροποιημένη και ελαφρά αυξημένη του 2015.

Όσον αφορά στην κίνηση μέσω αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, τη χρονιά που φεύγει αφίχθησαν 386 πτήσεις που μετέφεραν 11.073 επιβάτες και η πρόβλεψη για το 2017 είναι  280 πτήσεις με 10.735 επιβάτες, καθώς πρόκειται για σταθερές πτήσεις.

Τέλος, για τα κρουαζιερόπλοια τονίστηκε ότι φέτος αναμένεται να αφιχθούν στο λιμάνι του Βόλου 45 κρουαζιερόπλοια, έναντι 48 το 2015.

Στον απολογισμό τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου για το 2016 καταγράφηκε η προβολή της περιοχής σε 11 χώρες του εξωτερικού μέσω εκθέσεων, η υποδοχή 40 κρουαζιερόπλοιων και κατ’ εκτίμηση 40.000 επισκεπτών κρουαζιέρας (αναμένεται συνολικά η υποδοχή 49 κρουαζιερόπλοιων), έγινε διανομή 15.000 εντύπων προβολής σε κοινό στο εξωτερικό, 6 διαφορετικών γλωσσών, διανομή 28.000 εντύπων τουριστικής πληροφόρησης σε επισκέπτες της περιοχής.

Τη χρονιά που φεύγει συνδιοργανώθηκαν πέντε δράσεις γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, τέσσερις δράσεις παρουσίασης παραδοσιακού χορού στο εξωτερικό και τέσσερις παρουσιάσεις προορισμού. Ακόμη, οργανώθηκαν 12 πολυσύχναστες και βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» ακτές και υποστήριξη με εξοπλισμό 18 ελεύθερων προς χρήση ακτών.

Ακόμη έγινε το δημιουργικό και εκτύπωση νέων τουριστικών εντύπων που θα καλύψουν την λειτουργία των βασικών δράσεων προβολής τα επόμενα 3 έτη (100.000 τμχ.) τουριστικών εντύπων που θα καλύψουν την λειτουργία των βασικών δράσεων πληροφόρησης τα επόμενα 2 έτη (50.000 τμχ.), υλοποιήθηκε μια διαφημιστική δράση, τοποθετήθηκαν σήματα welcome σε πέντε σημεία υποδοχής και πινακίδων info σε εννέα σημεία διαδρομής. Τέλος, δημιουργήθηκε ένα νέο τουριστικό site για τους επισκέπτες και οργανώθηκε αρχείο οπτικοακουστικού υλικού φωτογραφιών και video με δυνατότητα παραγωγής video και spots (300

Στόχοι για το 2017 είναι η συνέχιση της συνεργασίας για την από κοινού προβολή με τους φορείς που διαχειρίζονται και εκπροσωπούν τον προορισμό, διατήρηση και ενδυνάμωση της υπάρχουσας γενικής προβολής  και συνέχιση της προβολής όλων των δυνατοτήτων σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές με Γεωγραφική προσέγγιση αγορών.

Ακόμη, εμπλουτισμός της εικόνας του προορισμού με εμπειρίες, θεματική προσέγγιση προϊόντων, συνέπεια φήμης και πραγματικότητας, δηλαδή συνέπεια χαρακτηριστικών προβολής και παρεχόμενων προϊόντων/υπηρεσιών.

Τέλος, υπάρχουν 900.000 €, με μέριμνα της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου μέσω Leader για να γίνει μια νέα διαδρομή πεζοπορικού τουρισμού.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση