Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Γερμανία
Σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Γερμανία

Σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Γερμανία

Έντονο ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην τονίστηκε σήμερα το μεσημέρι σε εκδήλωση που έγινε στο Μαγνησίας με τη συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, για την ψηφιοποίηση και τη διείσδυση μικρών επιχειρήσεων στη Γερμανική αγορά.

Παράλληλα επισημάνθηκε το γεγονός της σταδιακής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς τη , υπό την παρουσία του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη και του διευθυντή Βορείου Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αλλά με μικρό ενδιαφέρον εκ μέρους των τοπικών επιχειρηματιών.

Ο Γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ επισήμανε ότι η είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση αυτή θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, ειδικά μετά το τέλος των μνημονίων.

Ο πρόξενος ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής, λόγω του ότι οι Έλληνες είναι πολύ καταρτισμένοι στον τομέα αυτό και είπε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η πρόσβαση των Ελληνικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, όπως και η ευκολότερη διείσδυση στη Γερμανική αγορά.

Ο Ματίας Χόφμαν διευθυντής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, υποστήριξε πως σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου, παρατηρείται μια αύξηση των επενδύσεων της Γερμανίας στην , αλλά και των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας, στην οποία εξάγονται κυρίως προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Για τις επενδύσεις των Γερμανών, ο κ. Χόφμαν τόνισε ότι το 2016 άρχισαν να έρχονται ξανά προς την Ελλάδα Γερμανικής επενδύσεις.

Οι δύο στρατηγικές επενδύσεις είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η εξαγορά αεροδρομίων από την , ενώ υπάρχουν και άλλες μικρές και μεσαίες επενδύσεις.

Όπως είπε στο κομμάτι της πληροφορικής σκοπεύουν να επενδύσουν 5-6 Γερμανικές εταιρίες, που ξεκίνησαν με τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το συζητά ακόμη με τρεις εταιρίες που σκέφτονται να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα το 2019.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών αφορά τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, τη βιοενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία το ενδιαφέρον αυξάνεται ξανά.

Καταλήγοντας, ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι οι επενδύσεις στην πληροφορική γίνονται στη χώρα μας, διότι υπάρχει ανάγκη για προσωπικό που οι εταιρίες δεν μπορούν να βρουν στη Γερμανία.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης επισήμανε ότι οι εγγραφές στο Επιμελητήριο τα τελευταία δύο χρόνια με θετικό ισοζύγιο και ιδιαίτερα το ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και εκτίμησε ότι μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι με το Προξενείο της Γερμανίας μπορεί να γίνει στενότερη συνεργασία, για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, ενώ πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων είναι για τη χώρα μας και είναι το εργαλείο που θα μπορέσει να αναδείξει την επιχειρηματικότητα και να τη φέρει στο επίπεδο που θα πρέπει να είναι.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα την ψηφιοποίηση (e future), στο οποίο συμμετέχουν πολλοί εταίροι διαφόρων χωρών και ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι καλές εφαρμογές να εφαρμοστούν και τοπικά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • To 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου αρχές Οκτωβρίου  #ΓαστρονομικόΦεστιβάλΠηλίου - https://t.co/N5WUB6Royl -

  • Λήστεψαν 83χρονη με λεία 300 ευρώ #δράστες - https://t.co/nIteEwoo6e -

  • Ογδόντα  χρόνια από την ίδρυση του #ΕΑΜ (1941-2021) #ΕΑΜ - https://t.co/lLwanQ9wxJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση