Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στα “μαλακά” 16 Ρομά που έπαιρναν ψεύτικο επίδομα εξαπατώντας τον ΟΓΑ
Στα “μαλακά” 16 Ρομά που έπαιρναν ψεύτικο επίδομα εξαπατώντας τον ΟΓΑ

Στα “μαλακά” 16 Ρομά που έπαιρναν ψεύτικο επίδομα εξαπατώντας τον ΟΓΑ

Η υπόθεση με τις 17 Ρομά που κατηγορούνταν πως το 2013 δήλωναν ψευδώς ότι διέθεταν περισσότερα παιδιά για να λαμβάνουν μεγαλύτερο επίδομα από τον ΟΑ, αναβίωσε προχθές στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο το οποίο καταδίκασε 13 από αυτές σε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και έφεση.

Είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 18 ατόμων, αλλά ο ένας κατηγορούμενος κάτοικος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης δεν δικάστηκε προχθές, αλλά γι' αυτόν διαχωρίστηκε η δικογραφία και ορίστηκε άλλη ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, αφού αυτός κατηγορείται μόνο για ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Οι 16 γυναίκες κατηγορούνταν για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, και υφ ψευδούς βεβαίωσης, ενώ η άλλη βαρύνονταν μόνο με την κατηγορία της υφς ψευδούς βεβαίωσης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και έφεση.

Σε τρεις από τις γυναίκες που τότε ήταν 19 ετών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με οκτώ μήνες η καθεμιά με αναστολή και έφεση, ενώ οι υπόλοιπες 13 καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 12 μηνών με αναστολή και έφεση.

Σημειώνεται πως μετά την αποκάλυψη της απάτης ο ΟΑ έκοψε τα επιδόματα που έδινε για τα υπάρχοντα τέκνα τους, παρακρατώντας 40 ευρώ το μήνα για το κάθε παιδί.

Υπενθυμίζεται πως είχαν υποβάλλει αιτήματα στον ΟΓΑ για χορήγηση επιδομάτων τριτεκνίας και πολυτεκνίας δηλώνοντας ψευδώς ότι είχαν παραπάνω παιδιά, προκαλώντας ζημιά ύψους 51.677€ στο ασφαλιστικό ταμείο.

Ειδικότερα οι γυναίκες που διαμένουν στο και ο από τη Χαλκηδόνα υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του νόμου 1599/86 μέσω της ηλεκτρονικής ς του Taxisnet, στον τότε ΟΓΑ, ότι έχουν παραπάνω παιδιά, απ' όσα είχαν, ώστε να εισπράξουν τα προβλεπόμενα από το νόμο επιδόματα (τέκνων, τριτεκνίας και πολυτεκνίας).

Η υποβολή της δήλωσης έγινε τον Ιούνιο του 2013 και αφορούσε ένα εξάμηνο του 2012.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν, είναι να δηλώνουν ένα επιπλέον παιδί ως αβάπτιστο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν επιδόματα μερικών χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια από τις κατηγορούμενες δήλωσε ότι είχε τέσσερα παιδιά αντί για τρία που είχε στην πραγματικότητα, ώστε να θεωρηθεί πολύτεκνη, μια ακόμα τρία αντί για δύο, δηλώνοντας ως αβάπτιστο το τρίτο, ενώ ο είχε ένα παιδί και ισχυρίστηκε ότι είχε δύο…

Έτσι λοιπόν η πρώτη αθίγγανη έλαβε παρανόμως επίδομα ύψους 3.841 €, η δεύτερη 4.093 €, η τρίτη επίδομα 2.715 €, η τέταρτη επίδομα 3.195 €, η πέμπτη 2.715 €, η έκτη 1.960 €, η έβδομη 2.715 €, η όγδοη 3.195 €, η ένατη 2.715 €, ο δέκατος 600 €, η ενδέκατη 2.875 €, η δωδέκατη 2.715 €, η δέκατη τρίτη επίδομα 4.440 €, η δέκατη τέταρτη 6.484 €, η δέκατη πέμπτη 2.715 €, η δέκατη έκτη 600 € και η τελευταία επίδομα 4.104 €.

Η υπόθεση μπήκε στο ακροατήριο για έκτη φορά, ενώ οι κατηγορούμενες εκπροσωπήθηκαν μέσω τριών πληρεξουσίων δικηγόρων.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση