Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στα όρια του κραχ το Χ.Α.
Στα όρια του κραχ το Χ.Α.

Στα όρια του κραχ το Χ.Α.

Στ όρι του κραχ βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο καθώς υποχώρησε 4,18% στις 618,67 μονάδες.

Ηταν η 2η χειρότερη ημερήσια πτώση του 2016  μετά την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της χρονιάς που κατεγράφη στις 8 Φεβρουαρίου με το γενικό δείκτη εκείνη τη μέρα να κλείνει -7,87% στις 464,23 μονάδες.

Σε δίνη πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τραπεζικές καθώς τα ξένα funds προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών. Η σημερινή συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων έχει και άρωμα κερδοσκοπίας  καθώς συνδυάζεται και με το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την επόμενη Παρασκευή, αλλά και την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών που δημιούργησε το υψηλό έτους την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου 2016.Ο γενικός δείκτης έφθασε τα 97 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης υπέστη απώλειες 4,62% ενώ από την περασμένη Τρίτη (υψηλό έτους 653,60 μονάδες) ο γενικός δείκτης έχασε μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις το 5,35% της αξίας του. Βαριές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι της τραπέζης Πειραιώς(-13,58%), της Eurobank(-10,53%) της Εθνικής τράπεζας(-9,42%) και της Alpha Bank(-7,69%).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων  «αγόρασαν στην προσδοκία και ρευστοποιούν στο γεγονός», ανοίγοντας έναν νέο κύκλο δοκιμασίας για την . Η βασική αιτία της σημερινής μεγάλης πτώσης είναι το αρνητικό που επικράτησε σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά κυρίως όσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου(ημερομηνία του δημοψηφίσματος στην ) προκαλεί αναταράξεις στις αγορές.

Βέβαια στο Ελληνικό χρηματιστήριο οι αιτίες της πτώσης θα πρέπει να αποδοθούν: α) στην έλλειψη φρέσκου χρήματος όπου ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια στη πιο ρηχή της Ευρώπης, β) δεν υπάρχουν εξελίξεις στην πραγματική οικονομία αφού τόσο η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ όσο και η υπογραφή της επένδυσης για το Ελληνικό έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές και γ) το επενδυτικό ρίσκο στην παραμένει υψηλό και αποτυπώνεται στις αποδόσεις του ετήσιου, τριετούς και δεκαετούς κρατικού ομολόγου όπου η μέση απόδοση ξεπερνά το 7,3%.

Τη νέα  χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου θα πυκνώσουν οι ετήσιες συνελεύσεις των εισηγμένων με βασικό θέμα την έγκριση των πεπραγμένων για την παρελθούσα διαχειριστική κρίση. Η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των εισηγμένων δεν θα διανείμει μέρισμα καθώς παρέμειναν ζημιογόνες και το 2015. Το γενικό που επικρατεί στις φετινές ετήσιες συνελεύσεις είναι θετικό με τις περισσότερες διοικήσεις να εκτιμούν ότι το β΄εξάμηνο του 2016 θα είναι καλύτερο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό. Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλες οι εισηγμένες αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 28 Ιουνίου 2016 συμπληρώνονται ακριβώς 12 μήνες από την επιβολή των capital controls στην εγχώρια οικονομία.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση