Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Στα 780 ευρώ η μέση σύνταξη εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα του ΔΝΤ
Στα 780 ευρώ η μέση σύνταξη εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα του ΔΝΤ

Στα 780 ευρώ η μέση σύνταξη εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα του ΔΝΤ

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Μόλις στα 780 τον μήνα μεικτά θα περιόριζε το μέσο εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, κατά την προσεχή 10ετία η εφαρμογή των μέτρων που ζητεί μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη χώρα μας.

Πρόκειται για τα δύο θέματα στα οποία υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές μνημονιακές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό και αφορούν την περικοπή των παλιών συντάξεων (μείωση της προσωπικής διαφοράς) και την παροχή που ονομάστηκε .

Μελέτες των δανειστών που είχαν εκπονηθεί πριν από την υπαναχώρηση της προηγούμενης κυβέρνησης, έδειχναν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2020 θα ήταν 13,4% του ΑΕΠ, από 17,3% που ήταν το 2016. Στη συνέχεια μάλιστα, και συγκεκριμένα την περίοδο 2020-2030, ο μέσος όρος του δείκτη συνταξιοδοτικής δαπάνης προς το ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν ακόμη χαμηλότερα, στο 12,5%, και το μέσο επίπεδο της σύνταξης θα διαμορφωνόταν στα 780 μεικτά τον μήνα, από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο υποψήφιος διδάκτωρ Βασίλης Μπέτσης. Και συμπληρώνουν πως η κατάργηση της διάταξης για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και η θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης ως μόνιμης παροχής θα οδηγήσουν σε αύξηση της μέσης τιμής του δείκτη συνταξιοδοτικής δαπάνης ως προς το ΑΕΠ στο 14%, για την ίδια περίοδο (2020-2030), αυξημένο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Θα παραμείνει βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αρκετά χαμηλότερα από το ανώτερο όριο του 16,2% που έχουν θέσει οι .

Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο μηνιαίο επίπεδο της σύνταξης θα διαμορφωθεί τη δεκαετία 2020-2030 στα 910 ευρώ μεικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). Οι κ. Ρομπόλης και Μπέτσης εκτιμούν πως σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι του ΔΝΤ για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την κατάργηση  της 13ης σύνταξης, το μέσο μηνιαίο συνταξιοδοτικό εισόδημα θα μειωθεί, πλέον των μέχρι σήμερα περικοπών (-45%), κατά περίπου 15% σε σύγκριση με το σημερινό μέσο μηνιαίο επίπεδο. Σημειώνουν, δε, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η προσωπική διαφορά επηρεάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έως το 2033, ενώ από το έτος αυτό και μετά μόνο η θα επιβαρύνει επιπλέον το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η επιβάρυνση δε αυτή θα παραμείνει εντός του πλαισίου που έχουν θέσει οι , αφού χωρίς τη 13η η συνταξιοδοτική δαπάνη προς το ΑΕΠ το 2070 εκτιμάται από τους στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τη 13η ως μόνιμη συνταξιοδοτική παροχή, η τιμή του δείκτη θα διαμορφωθεί στο 11,5% του ΑΕΠ. Στην πρώτη περίπτωση, το μέσο μηνιαίο επίπεδο της σύνταξης (κύρια και επικουρική) το έτος 2070 θα διαμορφωνόταν στα 935 ευρώ μεικτά, ενώ στη δεύτερη θα διαμορφωθεί στα 1.012 ευρώ.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι στη μελέτη των δύο ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν συμπεριληφθεί άλλες πιθανές υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την επικείμενη νέα , που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/DIb9ZDTZPE -

  • Τελευταίος ύπνος για 25χρονο στο Βόλο #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/zUjCfM8Q51 -

  • Στο Νοσοκομείο 4 άτομα μετά από #τροχαίο στον περιφερειακό #τροχαίο - https://t.co/PDDmRA6Eww -

"Αλιεύοντας" την είδηση