Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στα 70-80 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του 2018
Στα 70-80 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του 2018

Στα 70-80 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του 2018

Τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας αναζητούν Αθήνα και δανειστές στο πλαίσιο της αποφυγής της χρεοκοπίας έναντι της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Οι συζητήσεις γύρω από την επίτευξη συμφωνίας έχουν σε υψηλή θέση το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, καθώς η ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει την αποπληρωμή των άμεσων υποχρεώσεων προς το εξωτερικό.

Οι «γκρίζες ζώνες» αυτή τη στιγμή αφορούν:

1. Την εξόφληση της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου () ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δόση του Ιουνίου που αποφασίστηκε να μην καταβληθεί, με αποτέλεσμα το να θέσει τη χώρα σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει άλλα περίπου 450 εκατ. ευρώ στις 13 Ιουλίου προς το ΔΝΤ, ενώ την 1η Αυγούστου θα πρέπει να εξυπηρετήσει δόση ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ.

2. Την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ και τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη υποχρέωση δεν μπορεί να αλλάξει (να μεταφερθεί για αργότερα, να «κουρευτεί» κ.λπ.), οπότε αναζητείται λύση για την αποπληρωμή της. Μία ιδέα είναι να εξοφληθεί μέσω των 3,5 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (’s και ANFA’s) για τη διετία 2014 – 2015. Αλλη εναλλακτική είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο εκταμίευσης δόσεων προς την Ελλάδα, εφόσον προλάβει η κυβέρνηση να περάσει εγκαίρως το πρώτο πακέτο μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

3. Την εξόφληση των ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Αυγούστου, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών –εφόσον ξεκινήσει συζήτηση– για το νέο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από φέτος τον Οκτώβριο έως και το τέλος του , χωρίς να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις της χώρας μέσα στο καλοκαίρι, αυτές υπολογίζονται σε 60-70 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση βασίζεται στους υπολογισμούς που έχει κάνει το και στις προβλέψεις που γίνονται για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό των 60-70 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το , στην περίπτωση που αποφασιστεί να συμμετάσχει και το Ταμείο στο νέο τριετές πρόγραμμα που αιτήθηκε χθες η κυβέρνηση.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο Οκτωβρίου 2015 έως το τέλος του προκύπτουν ως εξής:

• 29,8 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων και δανείων.

• 17,2 δισ. για την καταβολή τόκων.

• 7 δισ. για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

• 7,7 δισ. για τη αποθεματικού.

• 10 με 20 δισ. για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τα παραπάνω αθροίζουν 71,7 – 81,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το νέο δάνειο θα είναι μικρότερο, καθώς η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει μέρος των υποχρεώσεών της μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων (υπολογίζονται σε 9,4 δισ. ευρώ) για την εξεταζόμενη περίοδο και από τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (προβλέπονται 2 δισ. ευρώ).

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

"Αλιεύοντας" την είδηση