Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στα 345,60 ευρώ η προσωρινή σύνταξη χηρείας
Στα 345,60 ευρώ η προσωρινή σύνταξη χηρείας

Στα 345,60 ευρώ η προσωρινή σύνταξη χηρείας

Προσωρινό αντί ς ύψους 345,60 που θα επιμερίζεται σε χήρες και ορφανά μέχρι να εκδοθούν οι εγκύκλιοι για τις οριστικές συντάξεις χηρείας του νέου νόμου προβλέπει νέο έγγραφο του .

Ειδικότερα, στο έγγραφο εξηγείται πως το που αντιστοιχεί σε εθνική 15 ετών ασφάλισης –το οποίο προβλέπεται στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ως προσωρινή παροχή μέχρι την οριστική απονομή των νέων συντάξεων χηρείας– ανέρχεται σε 345,60 . Το ποσό αυτό μοιράζεται ανάλογα με τα ποσοστά επιμερισμού των δικαιοδόχων μελών στη σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 50% της σύνταξης του θανόντα και κάθε παιδί από 25%) και δεν μπορεί να υπολείπεται των 345,60 ευρώ.

Σημειώνεται πως επιζών σύζυγος με ένα παιδί δικαιούνται συνολικά το 75% της σύνταξης του θανόντα (η χήρα το 50% και το παιδί το 25%).

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω διατάξεις αφορούν θανάτους που έχουν επέλθει από 13/5 και μετά, καθώς για θανάτους από 12/5 και νωρίτερα εφαρμόζεται το παλιό καθεστώς. Το ποσό των 345,60 ευρώ αποδίδεται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης ή προσωρινής. Για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας που καταβάλλονταν στους θανόντες συνταξιούχους μειωμένες, το χορηγούμενο ποσό θα είναι μειωμένο σε αντίστοιχο ποσοστό, ενώ στην περίπτωση που καταβαλλόταν πλήρες ποσό, το ποσό που θα χορηγείται στα μέλη ς θα είναι πλήρες.

Εν τω μεταξύ, το με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του κοινοποιεί στις υπηρεσίες του την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣΚ, την οποία έκανε δεκτή ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος και αφορά την ασφαλιστική κάλυψη (για παροχές και σύνταξη) επί 5μήνου και όχι ενός μήνα των εργαζομένων που τελούν σε επίσχεση εργασίας.

 

πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση