Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Στα 25 δισ. ευρώ ο τζίρος του παρεμπορίου το 2019
Στα 25 δισ. ευρώ ο τζίρος του παρεμπορίου το 2019

Στα 25 δισ. ευρώ ο τζίρος του παρεμπορίου το 2019

 

Πρώτη στην πάταξη του παράνομου εμπορίου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, κατατάσσεται, μαζί με την Ιταλία, η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρεμπορίου και Παραοικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου 2022 στην έδρα του ΕΒΕΑ.

Πρόκειται , όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, για τα πρώτα «εντυπωσιακά», αποτελέσματα, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η σύσταση της οποίας, το 2020, υπήρξε το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της ΚΕΕΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής περιέγραψε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει το παρεμπόριο στην ελληνική επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία του 2019,  σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ,  με την απώλεια των φορολογικών εσόδων από τη «μαύρη οικονομία» να υπολογίζεται περίπου στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκ μέρους της ΔΙΜΕΑ, στη συνεδρίαση συμμετείχε,  ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Σπυρίδων Περιστέρης, ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των Επιμελητηρίων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια και ανέλυσε το ρόλο της υπηρεσίας και τον τρόπο δράσης της.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που παρουσίασε ο κ. Περιστέρης.

Συγκεκριμένα το βεβαιώθηκαν 3.444 παραβάσεις, το ύψος των προστίμων ανήλθε στα 3.834.750 ενώ κατασχέθηκαν 297.063 τεμάχια. Σε σχέση με το 2020 ο αριθμός των προστίμων αυξήθηκε κατά 71% ενώ ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 77%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε σαφές από όλες τις πλευρές ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της ΔΙΜΕΑ και των Επιμελητηρίων τα οποία θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στην εν λόγω υπηρεσία σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με το παρεμπόριο σε κατά τόπους περιοχές.

Σε τοποθέτησή του   στο θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση,  υπογράμμισε ότι στα μέτωπα που θα πρέπει να εστιάσει η ΚΕΕΕ και η ΔΙΜΕΑ είναι το παρεμπόριο, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο,  που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην πορεία.

Παράλληλα, επεσήμανε τα τεράστια περιθώρια κερδών που αποφέρει το παράνομο εμπόριο στα παραλιακά μέτωπα των πόλεων, αλλά και τις αγορές.
«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Περιστέρη είναι χαρακτηριστικά, τόνισε ο κ. Μπασδάνης. Θα πρέπει επιτέλους πραγματικά να ελεγχθούν καλύτερα οι είσοδοι της χώρας και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτό, τόσο τα Επιμελητήρια, όσο και η ΔΙΜΕΑ. Δυστυχώς όμως, αυτό που εμπειρικά παρατηρούμε είναι ότι το ελεγκτικό σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαθρό. Η αστυνομία δυστυχώς, όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά συνεργεί. Και εδώ είναι που πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας».
Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα να συναφθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΕΕ και τη ΔΙΜΕΑ προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι δράσεις και το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τονίστηκε δε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν τα επιμελητήρια της χώρας να στηρίξουν και σε υλικοτεχνική υποδομή, το έργο της υπηρεσίας ενισχύοντας έμπρακτα τον μηχανισμό καταστολής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Μπρατάκος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιάρας, ο αν. πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Εμμανουήλ Χριστόπουλος, η α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Σταματία Βελώνη, ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Πιερίας Αθανάσιος Κόκκινος, η οικονομική  επόπτης του Επιμελητηρίου Πιερίας Χάιδω Παπαχατζή, ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Μαραγκός, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιά Αντώνης Καρπαθάκης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση