Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας
Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας

Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας

Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς οι ειδικοί ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα προτού αποφασίσουν.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή των ειδικών, στην επικείμενη συνεδρίαση της, αναμένεται να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας κάποιες αλλαγές. Υπάρχουν, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στον χρόνο, αλλά και στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι τα κρούσματα -έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν στο επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

«Έξυπνες κινήσεις»

«Δεν είχαμε lockdown, σε εισαγωγικά ήταν», τόνισε εμφατικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία –μιλώντας στην ΕΡΤ- τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος με «ελεγμένες δραστηριότητες» και «έξυπνες κινήσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Παγώνη είπε ότι «το Πάσχα θα είναι με μάσκα και με αποστάσεις» και πως πρέπει να «είμαστε προσεκτικοί στους συνωστισμούς».

Βαλβίδες εκτόνωσης

Την ανάγκη δημιουργίας κάποιων «βαλβίδων» εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το να λειτουργήσει το συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Αν και σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του κύματος στα , αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή εδώ και καιρό, για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.

«Το πρώτο πράγμα που μπορεί να ανοίξει είναι το . Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύονται στα σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα», υπογράμμισε.

anavalletai-i-ayriani-synedriasi-ton-loimoxiologon-spazokefalia-to-anoigma-tis-oikonomias0

Τα σενάρια που εξετάζονται:

  • Επ της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ, από 7 που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηρο των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Όσον αφορά στους υιπους κλάδους, ο στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, με καθαρό «αστερίσκο» πάντοτε να καταγραφεί μια επιπεδο της πανδημίας.
  • Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

anavalletai-i-ayriani-synedriasi-ton-loimoxiologon-spazokefalia-to-anoigma-tis-oikonomias1

Κρούσματα

Σε 1.533 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 59 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στην από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 7.196. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 605 ασθενείς. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου (622).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση