Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σουδάν: Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος με τους πρώτους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν
Σουδάν: Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος με τους πρώτους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν

Σουδάν: Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος με τους πρώτους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν

Περίπου στις 10:30 το πρωί της Τρίτης έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε 17 άτομα (13 και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) από το Σουδάν. 

Μεταξύ των επιβαινόντων είναι τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια. Αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Παράλληλα, με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.

Ο υφ, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Σουδάν: Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος με τους πρώτους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν-4
Intime

Σουδάν: Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος με τους πρώτους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν-3

Τριήμερη κατάπαυση πυρός

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική , 01:00 ώρα Ελλάδος) για 72 ώρες.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν επίσης αργά το βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων και για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η της RSF.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλα την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 72 ωρών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός Αντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες – σε συνεργασία με τους συμμάχους τους – με σκοπό τη σύσταση «ς» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν, οι οποίες μαίνονται από τις 15 Απριλίου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση