Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σοβαρή αναζωπύρωση – Εντολή εκκένωσης για Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες
Σοβαρή αναζωπύρωση – Εντολή εκκένωσης για Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες

Σοβαρή αναζωπύρωση – Εντολή εκκένωσης για Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες

Αναζωπύρωση σημειώθηκε το απόγευμα και στη Βαρυμπόμπη, η οποία εκκενώνεται με νέο μήνυμα του 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Θρακομακεδόνες και Αχαρνές για λόγος ασφαλείας».

Η αναζωπύρωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι πάνω από το του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Νωρίτερα και ο δήμος Αχαρνών είχε καλέσει τους κατοίκους της περιοχής να αποχωρήσουν.

Λίγο αργότερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του «112» και για τους Θρακομακεδόνες.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν τη μάχη για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 με εντολή εκκένωσης σε Σταμάτα και Ροδόπολη.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λιόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γύθειο και Μαυροβούνι, όπου και κατευθύνεται η φωτιά. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού απεγκλώβισε δέκα ανθρώπους από παραλία στο Βαθύ Γυθείου. Δραματική έκκληση απευθύνουν μέσω του ΣΚΑΪ οι κάτοικοι της περιοχής για να επιχειρήσουν εναέρια μέσα ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi4
ΙΝΤΙΜΕ

112: Εντολή εκκένωσης

Μετά τις 11 εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 που καλούσαν τους κατοίκους στην Μαλακάσα, στον οικισμό Σφενδάλη, στο Καπανδρίτι και το Πολύδένδρι να εκκενώσουν την περιοχή.

  • Το 1ο μήνυμα: Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή στον οικισμό Σφενδάλη, εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού.
  • Το 2ο μήνυμα: Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από Επαρχιακή Οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου.
  • Σε νεότερο μήνυμα από το 112 αναφέρονται τα εξής: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
  • Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πευκόφυτο, Ποντίων, Αγίου Στεφάνου, με εντολή εκκένωσης προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi12

mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi14
ΙΝΤΙΜΕ
mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi16
ΙΝΤΙΜΕ

Εύβοια: Ό,τι δεν μπόρεσε να κάψει η φωτιά στην Εύβοια την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, απειλεί να κάψει τώρα.

Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη – έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Τώρα στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κήρινθο και τη Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκανε στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται τώρα προς Ζωοδόχο Πηγή. Τα χωριά γύρω από το Μαντούδι έχουν εκκενωθεί.

mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi18
ΙΝΤΙΜΕ

Μαλεσίνα ς: Την εκκένωση της ευρύτερης περιοχής του Θεολόγου στην ζήτα πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς ο κίνδυνος από την φωτιά είναι μεγάλος. Ήδη υπάρχουν καμένα σπίτια μέσα σε μία περιοχή που είναι γεμάτη πεύκα. Πριν από λίγα λεπτά έφτασε μήνυμα από το 112 στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονταν στην περιοχή και καλεί αυτούς που βρίσκονται στο Θεολόγο να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή με κατεύθυνση προς τις παραλίες Λεκούνα και Βλυχάδα καθώς έχει είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά.

Η αστυνομία διέρχεται μέσα τους δρόμους του πευκόφυτου οικισμού για να πληροφορήσει τους πολίτες που βρίσκονται εκεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς κινδυνεύουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ωστόσο έτσι δυσκολεύουν πολύ περισσότερο τις κινήσεις των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Πύργος: Δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς. Αμέσως μετά, οι δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβάλλονται σε ιατρικές , για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα.

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στα Βίλλια, Τσαπαρέικα ή Νεμούτα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αχλαδινή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε ο ς, Θεόδωρος Βερούτης. Όπως εξήγησε, «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες. Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

: «Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις φωτιές στη Μεσσηνία», λέει ο Στάθης Αναστασόπουλος και όπως επισημαίνει, «τα σημαντικότερα από αυτά εντοπίζονται στις περιοχές Μέλπεια και Βλαχόπουλο». Ειδικότερα, «στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία».

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Βλαχόπουλο, «η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή».

Δυτική Μακεδονία: Με σύμμαχο τον καιρό και τους ανέμους, που σήμερα έχουν κοπάσει, αλλά και μετά την ολονύχτια μάχη πυροσβεστών, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης και του στρατού, συνεχίζεται το πολυήμερο έργο κατάσβεσης στα τρία πύρινα μέτωπα, που κατακαίουν τη Δυτική Μακεδονία. Καλύτερη είναι η «εικόνα», αλλά μεγάλο παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου χθες χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση έξι οικισμών.

mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi24
ΙΝΤΙΜΕ
mainetai-to-metopo-pros-agio-stefano-stis-paryfes-tis-stamatas-oi-floges-synechis-enimerosi26
ΙΝΤΙΜΕ

Χαρδαλιάς: 56 ανοιχτές πυρκαγιές- Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια

Για 56 ανοιχτές πυρκαγιές έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για τις πυρκαγιές το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτωπα πλέον βρίσκονται και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού, κυρίως στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη Λίμνη του Μαραθώνα προκαλώντας ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια», είπε, σημειώνοντας ότι «στείλαμε 13 μηνύματα εκκένωσης οικισμών αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών».

«Η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο», είπε, ενώ λίγο μετά εστάλη και σχετικό μήνυμα εκκένωσης.

Υπενθύμισε την Αττική θα έχουμε σταδιακή ενίσχυση των δυτικών ανέμων με ριπές που αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες τα έξι μποφόρ.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε επίσης για νέο μέτωπο στην Αρχαίο Ολυμπία, τονίζοντας ότι «32 οικισμοί έχουν εκκενωθεί μέσω του 112». Στην περιοχή επιχειρούν 310 πυροσβέστες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια παραμένει με μεγάλο μέτωπο και εκεί επιχειρούν 240 πυροσβέστες.

«Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Βόρειας Εύβοιας», είπε.

Την ίδια ώρα ενισχύονται τα εναέρια μέσα, ενώ ήδη επιχειρεί το ρωσικό Beriev στο Μαντούδι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Όπως είχαμε πει και χθες, σήμερα είναι η δυσκολότερη μέρα που αντιμετωπίζουμε ως προς την ένταση των παρατεταμένων καιρικών φαινομένων του τελευταίου δεκαημέρου. Η εικόνα των πυρκαγιών έχει έως τώρα, ως εξής. Από εχθές το απόγευμα έχουμε αρκετές νέες ενάρξεις πυρκαγιών που έρχονται να προστεθούν στα πολλά ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την επικράτεια.

Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε 56 ανοιχτές πυρκαγιές που διαχειριζόμαστε, με σημαντικότερες αυτές που είναι σε εξέλιξη στην Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Τολοφώνα Φθιώτιδας, Γρεβενά και Ηλεία, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία, στο οποίο καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, είναι σε εξέλιξη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πέρασε την Εθνική οδό. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής οδού κυρίως στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα, προκαλώντας ζημιές σε επιχειρήσεις και οικίες.

Η κατάσβεση πλέον αφορά και την κατάσβεση κατοικιών, αλλά και επιχειρήσεων κυρίως στον παράδρομο της Εθνικής οδού. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσω του 112 αποστείλαμε 13 μηνύματα για εκκένωση οικισμών, αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών. Επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι στην Αττική θα έχουμε σταδιακή ενίσχυση των δυτικών ανέμων με ριπές που αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσουν τα 6 μποφόρ. Ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο και κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να την ανακόψουμε.

Η δασική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη επίσης με μεγάλο μέτωπο και επιχειρούν 240 πυροσβέστες. Τα εναέρια μέσα μας ενισχύονται, ήδη επιχειρεί το ρωσικό Beriev στο Μαντούδι, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της πορείας της πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της βόρειας Εύβοιας. Στην Εύβοια οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί με ριπές έως 6 bf. Κύριος στόχος μας παραμένει η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία του.

Στην Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουμε σήμερα και νέο μέτωπο σε δασική έκταση και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Μέχρι στιγμής μέσω του 112 έχουμε εκκενώσει συνολικά 32 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην Αρχαία Ολυμπία οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί με ριπές έως 5 bf.

Τόσο ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών, όσο και οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ομαλή τροφοδότηση του ηλεκτρικού τος. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλες τις δυνάμεις για να μην έχουμε εκτεταμένη βλάβη στο κέντρο υπερυψηλής τάσης στο Κρυονέρι, ενώ ο ΑΔΜΗΕ σε σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει ότι σήμερα, 6 Αυγούστου, αναμένει να πραγματοποιηθούν μετά από σχετική εντολή και συνεννόηση με το ΔΕΔΔΗΕ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής-ζήτησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώρα με την ώρα για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουμε και σήμερα και ζητούμε τη συνεργασία σας για μία ακόμα φορά, καθώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Παρακαλώ για την υιοθέτηση κάθε οδηγίας των αρχών».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση