Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σοβαρές ζημιές στο κέντρο της Αθήνας από την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ
Σοβαρές ζημιές στο κέντρο της Αθήνας από την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ

Σοβαρές ζημιές στο κέντρο της Αθήνας από την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ

Ισχυρή έ συγκλόνισε τα ξημερώματα το κέντρο της Αθήνας. Εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στο Σύνταγμα, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Η περιοχή αποκλείστηκε και στις εννιάμισι το πρωί της Τρίτης, παρέμεναν κλειστές η οδός Ξενοφώντος και ένα τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας.

Η έ σημειώθηκε στις 03:35 το πρωί της Τρίτης, στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών» και η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο άγνωστος τηλεφώνησε στις 02:35 και δήλωσε ότι σε 40 λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος 5. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ο αποκλεισμός της περιοχής συνεχίστηκε επί ώρες, καθώς υπήρξαν φόβοι για ύπαρξη και δεύτερου εκρηκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία». Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου είχαν κληθεί από την Αστυνομία να ειδοποιήσουν τους πελάτες για να παραμείνουν στα δωμάτιά τους. Εξωτερικές ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο κτίριο της Πρεσβείας της Κύπρου, σε ένα βενζινάδικο και σε παρακείμενα γραφεία.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αυτοσχέδιος και είχε τοποθετηθεί σε ένα μαύρο σακίδιο πλάτης, το οποίο άφησαν οι δράστες εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των γραφείων του Σ.Ε.Β.

Μέχρι τις εννιάμιση το πρωί της Τρίτης παρέμενε κλειστή η οδός Ξενοφώντος και τα συνεργεία του ΤΕΕΜ διεξάγουν έρευνες για την περισυλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ  αστυνομικοί συγκεντρώνουν όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό απο κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της ς.

Τα γραφεία του ΣΕΒ παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την , κάτι που αναμένεται αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των εσωτερικών ζημιών. Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες. Επίσης, στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας που βρίσκεται απένταντι δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τις τρομοκρατικές στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

Το ΣΕΒ μέσω ανακοίνωσης του στο Twiiter δήλωσε: «Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε».

H κυβέρνηση καταδίκασε την . “Η Κυβέρνηση καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση.”

Οι Ανελ σχολίασαν επίσης το γεγονός.  «Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας»

ΝΔ: «Η καταδικάζει απερίφραστα την στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται : «Καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση