Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σωτ. Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα στα 2.591 το σύνολο, 140 οι θάνατοι
Σωτ. Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα στα 2.591 το σύνολο, 140 οι θάνατοι

Σωτ. Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα στα 2.591 το σύνολο, 140 οι θάνατοι

Ν. Χαρδαλιάς: Kρίσιμο το τριήμερο για την επόμενη φάση

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 15 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.591, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 38 άτομα, ενώ 140 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη τους.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Σε έντονο τόνο επισήμανε για τις αβεβαιότητες:  «Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς;» διερωτήθηκε και είπε ότι έχουν στόχο να προβάλλουν  αντιφάσεις προς τους πολίτες και «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, που εκφράζουν αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία; Ελπίζω ότι δεν είναι πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το οικονομικό τους μέλλον», πρόσθεσε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγωνία της επιτροπής των ειδικών που όπως είπε καθημερινά προσπαθεί «να έχει επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα ώστε να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της πολιτείας».

«Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας», τόνισε καθώς όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Για μια ακόμη φορά εξήγησε ότι με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα η να ανοίξουν τα σχολεία ελήφθη καθώς τα παιδιά φαίνεται να νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες και να μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό.

Επίσης, επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε ως υποχρεωτική γιατί περάσαμε όπως είπε από μια φάση απομόνωσης σε μία νέα φάση όπου όλοι θα κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς. Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία άνοιξαν συγκεκριμένα καταστήματα και όχι όλα είπε ότι δεν ήταν «το είδος αλλά ο αριθμός. Δεν  θέλαμε ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων να έρθει σε επαφή με χιλιάδες πολίτες και για αυτό αποφασίσαμε να ανοίξει το 10% των καταστημάτων.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα τεστ ανίχνευσης του ιού και τι θα γίνει με τα τεστ αντισωμάτων

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας για την επάρκεια των τεστ που γίνονται αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορωνοϊό, ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στο προσωπικό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτιση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων.  Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι  δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγιεινομικοί.

Τέλος ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι «εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε % θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ς σε όσους συμμετείχαν».

Ν. Χαρδαλιάς: Kρίσιμο το τριήμερο για την επόμενη φάση

Στο τρίπτυχο του νέου σχεδίου, χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, που θα εφαρμοστεί από την Δευτέρα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Τόνισε με έμφαση ότι για τρεις μέρες ακόμα, οι οποίες είναι κρίσιμες για την επόμενη φάση, «μένουμε σπίτι» και τα περιορισμού της κίνησης ισχύουν στο ακέραιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για την χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλω να χτυπήσω καμπανάκι» και δεν «αντιλαμβανόμαστε αυτήν τη χαλάρωση», η οποία μάλιστα αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε. Χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας, ενώ βεβαιώθηκαν 1301 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση – οι περισσότερες σε μία μέρα από την αρχή της κρίσης – και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση.

«Μένουμε σπίτι, όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «η κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα». Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς «που φέτος θα είναι αλλιώς» και υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται επισήμανε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις και γι' αυτό μελετάτε το κάθε βήμα με προσοχή». Οπως είπε, έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, «βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα » αλλά «με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις υπηρεσιακές δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό, γι' αυτό και μιλάμε για σχέδιο, το οποίο στην πορεία μπορεί να τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι γίνεται σε κάθε χώρα, όπως και άλλες χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τι κάνουμε εμείς. «Ο καθένας προσπαθεί να αντλήσει εμπειρία από θετικές πρακτικές. Προχωράμε». συμπλήρωσε, με βάση επιστημονικές και πρώτο μέλημα την υγεία των πολιτών.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι από Δευτέρα είναι ελεύθερη η κίνηση των πολιτών εντός του Νομού μόνιμης κατοικίας τους με εξαίρεση τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η μετακίνηση επιτρέπεται εντός των χωροταξικών ορίων της ίδιας μητροπολιτικής περιοχής.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, στις 20.00 η παράταση της καραντίνας που αφορούσε τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Ακόμη τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιηθεί «μπαράζ δειγματοληπτικών ελέγχων», συνολικά έχουν ελεγχθεί 1280 δείγματα από  συνεργεία του Υ και της ΓΓΠΠ σε 14 δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο συνεχίζονται και χθες έφτασαν στη χώρα μας δύο τακτικές πτήσεις στις οποίες επέβαιναν συνολικά 159 άτομα. Υπεβλήθησαν σε τεστ και μόνο ένα βρέθηκε θετικό.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση