Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σόιμπλε: Ανοιχτή η αναδιάρθρωση χρέους, «όχι» σε κούρεμα
Σόιμπλε: Ανοιχτή η αναδιάρθρωση χρέους, «όχι» σε κούρεμα

Σόιμπλε: Ανοιχτή η αναδιάρθρωση χρέους, «όχι» σε κούρεμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένοντας, ωστόσο, στην θέση ότι δεν τίθεται θέμα «κουτος» του χρέους.

Παράλληλα, μιλώντας στην Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη που επετεύχθη στο πλαίσιο του Eurogroup, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Είναι καθοριστικό το χρέος να είναι βιώσιμο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό και για το Eurogroup, όπως και για το ΔΝΤ, καθώς αποτελεί γενική αρχή.

«Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να δώσεις επιπλέον . Και αυτό που θα κάνουμε, είναι πρώτα με τα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν θα είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα. Καταστήσαμε σαφές ότι μια άφεση χρέους δεν μπορεί να γίνει καθόλου, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Αλλά υπάρχει βεβαίως ακόμη κάποιο περιθώριο στην περαιτέρω επιμήκυνση των χρόνων ς. Το περιθώριο δεν είναι πολύ μεγάλο. Καθοριστικό είναι να υλοποιηθούν τώρα πραγματικά τα μέτρα και γρήγορα ώστε να δημιουργηθεί μια πιο δυνατή αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα. Αυτό είναι βεβαίως ακριβώς αυτό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους ανθρώπους στην Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αλλαγή στάσης από την ελληνική πλευρά, καθώς, όπως τόνισε, πρέπει να κάνει περίπου το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

«Αλλά αν αυτό βοηθάει την Ελλάδα, τότε είναι καλό. Και αν το λέει λιγάκι αγενώς, επί της ουσίας λέει ότι η σαφής θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της καγκελαρίου, του υπουργού Οικονομικών, οδήγησε σε αυτό, ώστε η Ελλάδα να είναι τώρα σε έναν δρόμο, για τον οποίο όλοι πιστεύουν ότι είναι μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα. Και αυτό είναι το σημαντικό. Και όχι το τι λέει κάποιος σε κάποια ή όχι», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη , δήλωσε:

«Απλώς αντελήφθη ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο , θα πρέπει να καταβάλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ς μόνο αν καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει. Πρέπει να κάνει το αντίθετο. Αλλά τώρα έλαβε την απόφαση ότι θέλει να καταβάλει αυτή την προσπάθεια και τότε αυτό είναι εντάξει. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει. Θέλουμε να τον στηρίξουμε σε αυτό».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση