Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σκουρλέτης: Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019
Σκουρλέτης: Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Σκουρλέτης: Με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές  εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αυτό διεμήνυσε ο Εσωτερικών Πάνος στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ((ΕΝΠΕ.

Οι πρόεδροι Κ και ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και , ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου κοινού συνεδρίου των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτος, που ξεκίνησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας απέστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της ως προς την αυτο και να δημοσιοποιήσει το αναμενόμενο νομοσχέδιο παρέχοντας επαρκή χρόνο διαβούλευσης -τουλάχιστον δυο μηνών-, σ΄ όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.

«Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες “εξπρές” ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα.

«Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. . Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέριες θα επιλέγονται –  σύμφωνα με το νομοσέδιο που προετοιμάζεται – οι αντιπεριφεριάρχες και οι αντιδήμαχοι. Η συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μέσω αποδοκιμασιών των παρευρισκόμενων συνέδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σ.σ. η αίθουσα ήταν ασφικτικά γεμάτη). Ωστόσο, ο απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθή διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».

Τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές, εξέφρασε ο τομεαρχής Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ στη συνέχεια θα καταργήσει την απλή αναλογική.

«Εχετε ένα κακό οι αυτοδιοικητικοί, δεν είστε αρκετά ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ.Βορίδης σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να φέρει την απλή αναλογική.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση