Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σκοπιανό: Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπει η Αθήνα
Σκοπιανό: Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπει η Αθήνα

Σκοπιανό: Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπει η Αθήνα

Παρέμβαση Βερολίνου

Εν μέσω «διπλών» μηνυμάτων από την πλευρά της ελληνικής ς, αλλά και εκκλήσεων από ερμανία και Ευρωπαϊκή Ενωση για λύση, συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, με τη των ίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΔΜ για το ονοματολογικό της γείτονος.

Μετά το τετ α  τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο κ. άφησε την αίσθηση ότι οι διαβουλεύσεις έχουν πάει ένα βήμα μπροστά, τονίζοντας ότι «οι δύο ΥΠΕΞ τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών» και σημειώνοντας ότι «σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών – τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. , ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Σκοπιανός ομόλογός του, κάνοντας λόγο για κατάληξη, και από τις δύο πλευρές, σε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο.

Ωστόσο, σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε το Μεγάρου Μαξίμου, με κυβερνητικό αξιωματούχο να κάνει λόγο για πρόοδο, αλλά να σημειώνει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους». «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολίαζε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Παρέμβαση, ενόψει της ς, αύριο, του Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό, του Χάικο Μάας, πραγματοποίησε και η γερμανική πλευρά, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης» και καλώντας και τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα.

Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Αισιοδοξία από Βρυξέλλες

Από την πλευρά της Κομισιόν, αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

(τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι», ανέφερε η κ. Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι «αισιόδοξη» και μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Ας γίνουν όλα βήμα-βήμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες «ημέρες» ή «εβδομάδες».

ΝΔ: Δεν θα γίνουν αποδεκτές αποφάσεις ερήμην του ελληνικού λαού

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης δήλωσε:

«Αποφάσεις δεσμευτικές για την ονομασία των Σκοπίων ερήμην του ελληνικού λαού, που προσβάλλουν την και κατοχυρώνουν αλυτρωτικές διαθέσεις, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Δεν είναι μόνο ανιστόρητοι, αλλά είναι και επικίνδυνοι, όσοι επιτρέπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να συζητώνται ονομασίες όπως «Μακεδονία του Ίλιντεν» και άλλες».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση