Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σκοπιανό: Εμπόδιο τα νομικά κείμενα
Σκοπιανό: Εμπόδιο τα νομικά κείμενα

Σκοπιανό: Εμπόδιο τα νομικά κείμενα

Διαφορές στην «ερμηνεία» των νομικών κειμένων της συμφωνίας και όχι επί της αρχής είναι αυτές που εξακολουθούν να χωρίζουν Αθήνα και από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους της ΠΔΜ.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αυτή τη στιγμή, μετά και την εμφανή διάκριση που έκανε (έστω μέσω διαρροής) η Αθήνα ανάμεσα στον πρωθυπουργό της ΠΔΜ ως πρόσωπο που διευκολύνει και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ ως στοιχείο που εγείρει προσκόμματα στη διαδικασία, και από τις δύο πλευρές εκπέμπεται μήνυμα πιθανής ολοκλήρωσης της συμφωνίας εντός των επόμενων 24ωρων. Χαρακτηριστικές της γενικότερης ατμόσφαιρας αλλά και των προσδοκιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στη γειτονική χώρα είναι οι δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Μπουγιάρ Οσμάνι αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα DUI.

Ο κ. Οσμάνι εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές έχουν κάποια διαφορά στην προσέγγισή τους, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε . «Νομίζω ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα ενός μαραθωνίου που έχει διαρκέσει 35 χρόνια. Συνήθως, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο κρίσιμα και καθορίζουν το αποτέλεσμα προς μια θετική ή αρνητική κατεύθυνση», είπε ενδεικτικά ο κ. Οσμάνι.

Από τους πλέον ενεργούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Οσμάνι προσέθεσε ότι «ολόκληρη η διεθνής κοινότητα μας ενθαρρύνει, μας βοηθάει και προσπαθεί να μεσολαβήσει στη διαφορά μας. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία να κλείσουμε το θέμα, επειδή θα ανοίξει τη συμμετοχή μας στο και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.».

Την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό κράτος-μέλος του εξέφρασε χθες και η υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας Ραντμίλα Σεκέρινσκα. Η ΠΓΔΜ «έχει κάνει άλματα στη διαδικασία ενσωμάτωσης» με τις ευρωατλαντικές δομές και αξίζει να μπει στη Συμμαχία, είπε η κ. Σεκέρινσκα, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη διμερής διαφορά που απομένει για τα , μετά το σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία, είναι η ονοματολογική, με την Ελλάδα.

Βέβαια, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ δεν είναι όλοι ενθουσιώδεις υπέρ της λύσης. Αντιθέτως, υπάρχει μια σκληρή πτέρυγα του VMRO, η οποία μέσω εφημερίδων και στελεχών παρουσιάζει την κυβέρνηση Ζάεφ έτοιμη να συνάψει μια κακή συμφωνία. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Nova Makedonija, ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι, εκ των θιασωτών του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού, κατηγορεί τον κ. Ζάεφ ότι πρότεινε το όνομα «Republika Ilidenska Makedonija», με συνειδητή στόχευση, προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το erga omnes.

«Οι αποδέχθηκαν θριαμβευτικά το δώρο του erga omnes, ενώ απέρριψαν με αγανάκτηση το προταθέν όνομα, οδηγώντας τη “” σε αδιέξοδο», γράφει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρέσβης, κατηγορώντας τον κ. Ζάεφ ότι δέχθηκε απευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση