Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στη Σκόπελο σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Π. Καμμένος
Στη Σκόπελο σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Π. Καμμένος

Στη Σκόπελο σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Π. Καμμένος

Τη Σκόπελο επισκέπτετι σήμερ το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, προκειμένου να έχουν ιδία άποψη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θοεμηνία.

Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον πρωθυπουργό για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Σκόπελο

Στα 19,8 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των ζημιών στο δήμο Σκοπέλου

Δέσμη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες στο νησί της Σκοπέλου από τις πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσαν συνολικά ζημιές ύψους περίπου 19,8 εκ. ευρώ (12 εκ. ευρώ κατέγραψε ο δήμος Σκοπέλου), ζητά να ληφθούν από την ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Σκόπελο και σύμφωνα με το άμεσο και έντονο ενδιαφέρον που δείξατε, έχει ήδη ξεκινήσει η απαιτούμενη διαδικασία για την καταγραφή, αποκατάσταση και ανακούφιση των πληγέντων βάση της κείμενης νομοθεσίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πλευρά της και σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου και το Τ Μαγνησίας, σας καταθέτει τα Τεχνικά Δελτία για τις επεμβάσεις που είναι αναγκαίες σε ότι αφορά τις του νησιού ( διευθέτηση ρεμάτων, αποκατάσταση ζημιών και παραλλαγή της επαρχιακής οδού), ενώ παράλληλα η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τις μελέτες για την τοπογραφική αποτύπωση για την αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο Σκόπελος – Γλώσσα.

Από τον έλεγχο των ζημιών οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου κατέγραψαν καταστροφές σε: 170 , 120 κτήματα και 170 σπίτια. Για την αποκατάσταση την ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός των μελετών φτάνει για τη διευθέτηση των ρεμάτων στις 500.000 ευρώ και για τα έργα υποδομής στις 20.000 ευρώ, ενώ το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου έχει υπολογίσει ότι οι ζημιές στα λιμάνια Σκοπέλου και Αγνώντα είναι προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Σε ότι αφορά τις ζημιές των πληγέντων ιδιωτών υπολογίζονται με μια πρώτη εκτίμηση και σύμφωνα με τα δηλωθέντα στα 4,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος από την πρόσφατη θεομηνία ανέρχεται περίπου στα 7,8 εκατ. ευρώ,

Βασικό στοιχείο της επίσης διαδικασίας η έκδοση από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων Κοινής Υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) στην οποία θα περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Οριοθέτηση πλημμυρόπληκτων περιοχών
2) Ορισμός προθεσμιών για την διενέργεια αυτοψίας σε κτίρια και για την έκδοση άδειας επισκευής
3) Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές
4) Ορισμός δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής για την ανακατασκευή κτιρίων
5) Στεγαστική συνδρομή για αυτοστέγαση
6) Στεγαστική συνδρομή για επισκευή κτιρίων
7) Ορισμός τρόπου χορήγησης στεγαστικής συνδρομής
Παράλληλα λόγω επίσης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί από το μέγεθος των ζημιών ζητούμε επιπρόσθετα η ΚΥΑ να περιλαμβάνει:


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

9) Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για
10) Πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξίας της
11) Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκασθούν να μισθώσουν (για 1 χρόνο)
12) Κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που στεγάζονταν σε ακατάλληλα κτίρια
13) Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικές κριτήριο τα τιμολόγια ς.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

14) Ειδική ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα ανασταλούν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επίσης οι φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) καθώς και οι ασφαλίστηκες εισφορές των πληγέντων κατοίκων επίσης Σκοπέλου
15) Απαλλαγή από την καταβολή τέλος επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος
16) Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους
17) Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

18) Υπαγωγή στο Κοινωνικό τιμολόγιο των πληγέντων

Επίσης θα ήθελα να σας αναφέρω την πολύτιμη προσφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού κ. Πάνου Καμμένου καθώς και του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη και των Υπηρεσιών Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων(ΥΑΣ)».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση