Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα
Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα

Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα

Εντείνεται το «ψυχροπολεμικό»  στις σχέσεις ς –  μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της ς, με τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράζουν τη στήριξή τους προς την αμερικανική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας να εκφράζει τις «ανησυχίες» του για τις «κακόβουλες ενέργειες» της Μόσχας.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την επιβολή σειράς οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

Στόχος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθερος».

Από βρετανικής πλευράς, αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και στην παρανόμως προσαρτημένη Κριμαία», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της» τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις το 2020, ενεργειών που αποδίδονται από την Ουάσιγκτον, ευθέως, στη Μόσχα.

Πώς επηρέασαν τις ΗΠΑ οι κυβερνοεπιθέσεις

Οι εν λόγω επιθέσεις, που φέρεται να οργανώθηκαν από έναν εκ των κορυφαίων οργανισμών πληροφοριών της Ρωσίας, είχαν ως συνέπεια να παραβιαστούν πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και κάποιων τμημάτων του Πενταγώνου, όπως είχαν ανακοινώσει αξιωματούχοι της πρώην κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ.

Στάθηκε ιδιαίτερα δύσκολο για τους ερευνητές να προσδιορίσουν τότε τον βαθμό στον οποίο επηρεάστηκαν από την «πολύ καλά ενορχηστρωμένη» επίθεση ο στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών και τα πυρηνικά εργαστήρια.

Λευκός Οίκος: Ισχύει η πρόσκληση Μπάιντεν σε Πούτιν για σύνοδο κορυφής

Πάντως, ο Λευκός Οίκος επέμεινε σήμερα ότι η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του για σύνοδο κορυφής σε έδαφος τρίτης χώρα, εξακολουθεί να ισχύει.

«Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Η ίδια προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής θα αποτελούσε ένα καλό βήμα προόδου προς την « μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών σε μια τρίτη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει.

Στήριξη και αλληλεγγύη από ΝΑΤΟ

Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν σε ανακοίνωση την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσιγκτον.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλ ασφάλεια της Συμμαχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθηση αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως οι Σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από την Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος τον οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

Στο ρωσικό εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης

Η (πρώτη) αντίδραση της Μόσχας ήταν να καλέσει τον Αμερικανό πρέσβης στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα σας ενημερώσουμε για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις.

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί και θα την μάθετε νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση