Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Σκηνές σε παλαιά στρατόπεδα και ναύλωση πλοίων
Σκηνές σε παλαιά στρατόπεδα και ναύλωση πλοίων

Σκηνές σε παλαιά στρατόπεδα και ναύλωση πλοίων

Σχέδιο για τη διαχείριση του κύματος παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επεξεργάζεται η .

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών και φιλοξενία σε σκηνές που θα στηθούν σε παλαιά στρατόπεδα ή ανοιχτά , από την ερχόμενη εβδομάδα. Εξετάζεται ακόμα ως εναλλακτική λύση η ναύλωση πλοίου για την άμεση από τα νησιά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα γίνεται η ταυτοποίησή τους.

«Οι πιο πρόχειροι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι παλαιά στρατόπεδα όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές για να φιλοξενούνται οι άνθρωποι μέχρι να γίνει η ταυτοποίησή τους και να μην περιμένουν στα λιμάνια και στα αστυνομικά τμήματα», λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πηγή από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η λύση των σκηνών προκρίνεται για νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λέρος, η . Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητεί με επιστολή του ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου προσθέτει ότι μελετώνται και άλλα σχέδια, «όπως ναυλώσεις πλοίων που θα μαζεύουν τον κόσμο από τα νησιά για να μην κάθονται καθόλου εκεί». Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν του Λιμενικού και της Αστυνομίας και συζήτησαν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού.

«Θα ζητήσουμε χώρους φιλοξενίας από περιφέρειες, δήμους και από τον Στρατό. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα υπάρχοντα εθνικά μέσα και μετά να απευθυνθούμε στην Ευρώπη», λέει σχετικά η κ. Χριστοδουλοπούλου. Προσθέτει ότι, αφού βρεθούν οι κατάλληλοι , θα ζητηθούν έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης είναι να θέσει στην ευρωπαϊκή σύνοδο υπουργών Εσωτερικών του Ιουνίου το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και της αναλογικής κατανομής των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών της

Η αναπληρώτρια υπουργός εξηγεί ότι οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας δεν θα λειτουργούν ως κέντρα κράτησης, αλλά ως ανοιχτές δομές. Αντίστοιχα μέρη θα αναζητηθούν στην Αττική και αστικά κέντρα, αφού σε πρώτη φάση αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης υποδομών στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής σε νησί του συμπλέγματος.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι δεν θα ανασταλεί η λειτουργία της Αμυγδαλέζας και άλλων προαναχωρησιακών κέντρων καθώς -σε αντίθετη περίπτωση- θα ανέκυπταν ζητήματα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων. Χθες στην Αμυγδαλέζα κρατούνταν 400 αλλοδαποί προς απέλαση.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση