Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σκηνές σε παλαιά στρατόπεδα και ναύλωση πλοίων
Σκηνές σε παλαιά στρατόπεδα και ναύλωση πλοίων

Σκηνές σε παλαιά στρατόπεδα και ναύλωση πλοίων

Σχέδιο για τη διαχείριση του κύματος παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών και φιλοξενία σε σκηνές που θα στηθούν σε παλαιά στρατόπεδα ή ανοιχτά γήπεδα, από την ερχόμενη εβδομάδα. Εξετάζεται ακόμα ως εναλλακτική λύση η ναύλωση πλοίου για την άμεση μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τα νησιά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα γίνεται η ταυτοποίησή τους.

«Οι πιο πρόχειροι χώροι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι παλαιά στρατόπεδα όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές για να φιλοξενούνται οι άνθρωποι μέχρι να γίνει η ταυτοποίησή τους και να μην περιμένουν στα και στα αστυνομικά τμήματα», λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πηγή από τη Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η λύση των σκηνών προκρίνεται για νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Λέρος, η Κως. Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητεί με επιστολή του ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου προσθέτει ότι μελετώνται και άλλα σχέδια, «όπως ναυλώσεις πλοίων που θα μαζεύουν τον κόσμο από τα νησιά για να μην κάθονται καθόλου εκεί». Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν αξιωματούχοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας και συζήτησαν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού.

«Θα ζητήσουμε χώρους φιλοξενίας από περιφέρειες, δήμους και από τον Στρατό. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα υπάρχοντα εθνικά μέσα και μετά να απευθυνθούμε στην Ευρώπη», λέει σχετικά η κ. Χριστοδουλοπούλου. Προσθέτει ότι, αφού βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, θα ζητηθούν έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. Μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης είναι να θέσει στην ευρωπαϊκή σύνοδο υπουργών Εσωτερικών του Ιουνίου το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και της αναλογικής κατανομής των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η αναπληρώτρια εξηγεί ότι οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας δεν θα λειτουργούν ως κέντρα κράτησης, αλλά ως ανοιχτές δομές. Αντίστοιχα μέρη θα αναζητηθούν στην Αττική και αστικά κέντρα, αφού σε πρώτη φάση αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης υποδομών στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής σε νησί του συμπλέγματος.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι δεν θα ανασταλεί η λειτουργία της Αμυγδαλέζας και άλλων προαναχωρησιακών κέντρων καθώς -σε αντίθετη περίπτωση- θα ανέκυπταν ζητήματα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων. Χθες στην Αμυγδαλέζα κρατούνταν 400 προς απέλαση.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση