Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σκελετοί Βολιωτών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Σκελετοί Βολιωτών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σκελετοί Βολιωτών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Σήμερα το πρωί ακτιβιστές της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ντυμένοι με στολές σκελετών, ξάπλωσαν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Με τη σημερινή τουςς ενέργεια θέλησαν  να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Περιφέρειας απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πόλη του Βόλου.

Αύριο Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, στις 6.00 το απόγευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα συζητήσει την κατασκευή, στο ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου, εργοστασίου παραγωγής SRF, με συγκεντρώσεις ύλης από όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Το SRF θα οδηγείται για καύση στην ΑΓΕΤ Βόλου και θα επιστρέφει στην πόλη ως καρκίνος.

  • Παρόλο που ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ο Γεωπονικός Σύλλογος και η Ένωση Ελλήνων Χημικών.

  • Παρά την επιδημιολογική μελέτη η οποία έχει δείξει ότι η πόλη του Βόλου έχει 3-4 φορές περισσότερα κρούσματα καρκίνου, εγκεφαλικών & καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων σε σχέση με την υιπη Ελλάδα.

Λέμε λοιπόν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: ΩΣ ΕΔΩ!

Εδώ και μερικά χρόνια η Lafarge-Holcim (ΑΓΕΤ ) στο Βόλο καίει σκουπίδια, που περιέχουν, κατά κύριο λόγο πλαστικό, μάλιστα μερκά εισάγονται και από την Ιταλία. Η καύση όμως σκουπιδιών εκλύει , όπως διοξίνες, φουράνια, νευροτοξικό υδράργυρο, βαρέα μέταλλα κλπ., ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση αυτή γιατί το 2013 γνωμοδότησε θετικά. Στη συνέχεια εξέφρασε αρνητική θέση, αλλά χωρίς να το εννοεί στην πραγματικότητα αφού δεν ενήργησε για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Απόδειξη αποτελεί η έλλειψη σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, υπάρχει εδώ και χρόνια, ένας μόνο σταθμός μέτρησης, ο οποίος μάλιστα δεν μετράει όλους του αέριους ρύπους που είναι υποχρεωμένη να μετράει η βάσει νόμου.

Αντί η χώρα μας να προχωράει την ανακύκλωση ως τη μόνη σωστή λύση για το περιβάλλον, επιλέγει να οδηγεί πολύτιμους φυσικούς πόρους σε καύση, παρά τις αντίθετες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες του Βόλου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται  για καθαρό περιβάλλον. Να σταματήσει η Lafarge-Holcim (ΑΓΕΤ ) να καίει σκουπίδια και να ματαιωθεί η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου.

Αύριο Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 θα είναι  παρόντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συζητήσει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου στις 18.00 στη Λάρισα.

Καλούν  τους να είναι όλοι εκεί για να μην περάσουν τα σχέδια που θα μετατρέψουν το Βόλο σε τόπο που θα παράγει και θα καίει RDF-SRF, ενώ συγχρόνως θα μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο της υιπης χώρας, αφού μέχρι τώρα κανένα άλλο εργοστάσιο παραγωγής RDF-SRF δεν έχει προγραμματισθεί να κατασκευαστεί στην χώρα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από άλλες περιοχές.

Η Π.Π.Μ.

Πούλμαν της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) θα αναχωρήσει για τη Λάρισα, αύριο Τρίτη στις 3.30 το απόγευμα , από το .

Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στη Λάρισα, για να αποφασίσει σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου.

Ο κ. Αγοραστός, ο οποίος δεν επιτρέπει την καύση πετ κοκ στην περιοχή της Λάρισας, έδωσε το πράσινο φως για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ το 2013 και ο Βόλος το πληρώνει ακόμα.

Τώρα ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στον κ. Μπέο να παρασκευάζει SRF, το οποίο θα καίγεται στην ΑΓΕΤ, για να επιστρέφει στην πόλη του Βόλου ως καρκίνος.

Σε μια πόλη επιβαρημένη από 200% επιπλέον υπέρβαση σε αιωρούμενα σωματίδια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , η συμπεριφορά της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τους δείχνει τη μέγιστη για την υγεία τους. Παρόλο που αυξημένα κρούσματα καρκίνου έχουν ήδη διαπιστωθεί στην πόλη του Βόλου.

Κανένας εφησυχασμός. Οι Βολιώτες να αγωνιστούν για καθαρό αέρα στην πόλη, για μας και τα παιδιά μας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση