Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συζητούνται φόροι επί συναλλαγών Χ.Α. και καταθέσεων
Συζητούνται φόροι επί συναλλαγών Χ.Α. και καταθέσεων

Συζητούνται φόροι επί συναλλαγών Χ.Α. και καταθέσεων

«Μικρή πρόοδο και πολλή σύγχυση» βλέπουν οι δανειστές στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, την που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει σειρά προτάσεων για μέτρα που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, η συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, από ένα ύψος και πάνω.
Πάντως, το ενδεχόμενο μιας πλήρους συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) δεν είναι κοντά. εγονός το οποίο καθιστά μακρινή και την για την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν, παρά τις ανάγκες που έχει η Ελλάδα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της –εντός και εκτός συνόρων– τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που η δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί και τα οποία θεωρεί υφεσιακά. Στην ατζέντα των συζητήσεων (αναμένεται να συνεχιστούν ώς την Κυριακή και να ξεκινήσουν εκ νέου από την Τρίτη) έχουν προστεθεί και άλλα ζητήματα, αλλά σε όλα τα θέματα καταγράφεται απόσταση. Τα βασικά θέματα που συζητούνται αυτές τις μέρες είναι:

1. Δημοσιονομικά μεγέθη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά.εγονός το οποίο αυξάνει την ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

2. ΦΠΑ και άλλα μέτρα. Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει μετατραπεί σε κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων. Οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές αντί για τρεις που προτείνει η (23%-14%-7%). Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η πρόταση των θεσμών είναι να υπάρξει ένας υψηλός συντελεστής 23% και ένας χαμηλότερος στο 12%.

Πέραν αυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών άνω των 500 ευρώ (πλην ΑΤΜ) ύψους 0,1%. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της επιβολής κάποιου φόρου σε καταθέσεις από ένα επίπεδο και πάνω. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τελευταίο η συζήτηση έχει επεκταθεί και στις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

3. Ασφαλιστικό. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού μματος στα , που επί της ουσίας θα οδηγήσει σε μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό, όμως, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποχωρήσει σε κάποια άλλα θέματα (π.χ. καθεστώς ΦΠΑ), ώστε να επιτύχει τη μη εφαρμογή της ρήτρας. Επίσης, προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα καταβληθεί η 13η σύνταξη.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση