Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συσπειρώσεις και αποχή τα «κλειδιά» της κάλπης
Συσπειρώσεις και αποχή τα «κλειδιά» της κάλπης

Συσπειρώσεις και αποχή τα «κλειδιά» της κάλπης

Οι των δύο πρώτων εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου για την αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου αποτυπώνουν μια ουσιώδη μεταβολή στις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με αυτό που συνηθίσαμε να βλέπουμε τους τελευταίους έξι μήνες: η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συρρικνώθηκε δραματικά ή και εξαφανίστηκε.

Από το δημοσκοπικό τοπίο του κυρίαρχου κόμματος, επιστρέψαμε στην πραγματικότητα του ασθενούς μεν, υπαρκτού δε, δικομματισμού. Η μεταβολή αυτή των όρων του κομματικού ανταγωνισμού αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις συσπειρώσεις των κομμάτων και στις δηλούμενες μετακινήσεις των εκλογέων αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, για άλλη μία φορά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως οι αποτελούν ευαίσθητη φωτογραφία της στιγμής και όχι εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και πως οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών είναι ικανό διάστημα για να δούμε κάθε είδους ανατροπή της σημερινής ς.

Σε όλες τις έρευνες η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται κοντά στο 60%, αρκετά χαμηλά για την παρούσα φάση. Ενα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου το 10% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου (3% του εκλογικού σώματος), δηλώνει σε αυτή τη φάση πως θα απόσχει από τις εκλογές, γεγονός που θα δυσκολέψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αν οι αυτοί επιμείνουν μέχρι το τέλος στην απόφασή τους.

Σε ό,τι αφορά τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές κατευθύνονται κυρίως προς τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, η οποία εισπράττει προς το περίπου το 10% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Επιπλέον, ένα 5%-7% δηλώνει πως θα ψηφίσει Ν.Δ., ενώ μικρότερα ποσοστά μετακινούνται προς την Ενωση Κεντρώων ή το Ποτάμι. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισροές ψηφοφόρων κυρίως από το Ποτάμι, το ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ, εισροές που προς το δεν ισοσκελίζουν τις απώλειές του.

Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συσπείρωση της εκλογικής της βάσης της τάξης του 80%. Η παρουσία του Β. Μεϊμαράκη φαίνεται πως λειτούργησε συσπειρωτικά, ιδιαίτερα μετά την εικόνα βαθιάς αποσυσπείρωσης που παρουσίαζε το προηγούμενο εξάμηνο υπό τον Αντ. Σαμαρά. Οι απώλειες της Ν.Δ. είναι μικρές και κατευθύνονται κυρίως προς το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη.

Αντίθετα, η Ν.Δ. υποδέχεται ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή (20% των ψηφοφόρων της), από τους ΑΝΕΛ (18%), το ΠΑΣΟΚ (20%) και το Ποτάμι (14%), και βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (7%).

Τα μικρότερα κόμματα

Παρά το γεγονός πως το βασικό σενάριο δείχνει ότι θα έχουμε μια Βουλή 8 κομμάτων, η επανάκαμψη του δικομματισμού αποτελεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες των μικρότερων κομμάτων για αύξηση της δύναμής τους. Βέβαια, η ήπια (προς το παρόν) πόλωση δεν λειτουργεί σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, η και το ΚΚΕ έχουν ποσοστά συσπείρωσης της τάξης του 80%, γεγονός που τους επιτρέπει να προσδοκούν εύλογα μια αύξηση των δυνάμεών τους ή έστω σταθεροποίηση. Σχετικά καλή εικόνα δείχνει και το ΠΑΣΟΚ που παρουσιάζει γύρω στο 60% συσπείρωση, όχι εντυπωσιακό μεν ποσοστό, αλλά αρκετά υψηλό για το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων. Σημάδι ανησυχίας για το ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός πως, με εξαίρεση την «αιμοδοσία» που του προσφέρουν οι πρώην του , προς το παρόν δεν έχει άλλη σοβαρή πηγή άντλησης ψήφων.

galop-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση