Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σύσκεψη ΤτΕ: Υπουργική απόφαση για τις τράπεζες εντός της ημέρας
Σύσκεψη ΤτΕ: Υπουργική απόφαση για τις τράπεζες εντός της ημέρας

Σύσκεψη ΤτΕ: Υπουργική απόφαση για τις τράπεζες εντός της ημέρας

Μέτρα για εξομάλυνση της ροής των εισαγωγών και του εξωτερικού εμπορίου της χώρας αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Συγκεκριμένα, αυξάνεται από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία επιλύονται πρακτικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή του μέτρου που αποφασίστηκε σήμερα μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται ως ένα βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες, συσκευασίες κλπ.

Σε δηλώσεις του μετά τη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες προκειμένου να λυθούν τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. «Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά, τις επόμενες δέκα ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Είμαστε από πλευράς εγκρίσεων πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές προ κρίσης, πριν δηλαδή από τα capital controls. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε όσο μπορούμε, αποκεντρώνουμε στις τράπεζες το 70 % των αποφάσεων, καθώς το όριο των 50.000 έγινε 100.000 ευρώ».

«Προσπαθούμε να φθάσουμε σε πλήρη ομαλοποίηση των εισαγωγών στη χώρα, άρα να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο”, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δραστηριότητα της Επιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο το 25-30 % των εισαγωγών που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ανέφερε ότι η εικόνα της αγοράς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ότι πολλά από τα προβλήματα που θέτουν οι επιχειρηματικοί φορείς, έχουν ήδη λυθεί ενώ ανήγγειλε την έκδοση, σήμερα, Υπουργικής Απόφασης για πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των τραπεζών. Είπε ακόμη ότι για το θέμα των επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών που συζητείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των επιταγών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή της Νίκης Βόλου στην 1η ημερίδα επιδόσεων στο κλειστό κολυμβητήριο Λάρισας - https://t.co/4meSvzpwnJ… -

  • Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας #υψηλόκόστοςενέργειας - https://t.co/n1KoTZ27Rj -

  • Κορωνοϊός – Μελέτη: Τι ισχύει για αυτοάνοσες αντιδράσεις και αυτοαντισώματα σε ασθενείς Covid… - https://t.co/Wjm4U1Dbso -

"Αλιεύοντας" την είδηση