Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συνομιλίες για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο
Συνομιλίες για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο

Συνομιλίες για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο

Στις 24 Απριλίου οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας θα αρχίσουν ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο να συμφωνήσουν ένα πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς στο Αιγαίο, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ή και θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σύμφωνα, με έγκυρες , οι πολύμηνες δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, οι ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις, τα πεδία βολής, η τήρηση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης, που εξελίσσεται όμως σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και πολλά ακόμη θέματα που μοιάζουν τεχνικά αλλά δεν είναι, καθώς αγγίζουν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Φαίνεται όμως ότι και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, κυρίως στην , υπάρχει καχυποψία για την υπόθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ), που κάθε άλλο παρά νέα ιδέα είναι, γι' αυτό και οι διαπραγματεύσεις κρίνονται δύσκολες. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με , οι δύο κυβερνήσεις θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και οι υπουργοί Εξωτερικών σε συνεχή επαφή, ώστε να επιλύουν κάθε πρόβλημα που θα ανακύπτει και κυρίως να αντιμετωπίζονται κάθε είδους αντιδράσεις, με στόχο να μην εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις και προκληθούν εντάσεις. Στην υπάρχει πάντως ήδη προβληματισμός ότι κύκλοι της Άγκυρας θα επιχειρήσουν να πιέσουν με στρατιωτικά μέσα και να επηρεάσουν τις συνομιλίες, κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Έμπειροι διπλωμάτες στην Αθήνα έχουν παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που άρχισαν, πριν από μερικές εβδομάδες, οι αθρόες αποφυλακίσεις Τούρκων στρατιωτικών, αποκαθίστανται σταθερά οι σχέσεις των στρατηγών με τον , αλλά ταυτόχρονα η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο έχει κλιμακωθεί και σημειώνουν τις αυξημένες εμπλοκές πολεμικών αεροσκαφών το τελευταίο διάστημα. Έλληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, καταγράφουν επίσης τις προκλητικές πτήσεις τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών που «σαρώνουν» τα νησιά του Αιγαίου, προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα, ενώ κλιμακώνεται σταθερά και σταδιακά η διεύρυνση της τουρκικής κινητικότητας στη θάλασσα από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι και νοτίως της Κρήτης.

Και στην Αθήνα και στην Άγκυρα, κυρίως σε διπλωμάτες, είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί ήδη αν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αξιοποιούσαν τα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικά το έργο τους και φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα πλέγμα θέσεων, χωρίς συμφωνία όμως, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνεται να είναι σε θέση να πάρουν τέτοιας κρισιμότητας αποφάσεις, φοβούμενες τις εσωτερικές αντιδράσεις. Έτσι, προτιμούν τον δι χαμηλής έντασης όπως έχει ονομαστεί η πολιτική γύρω από τα Μ, προβάλλοντας την ανάγκη θέσπισης κανόνων στο Αιγαίο, με συνέπεια να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση, γιατί ναι μεν κανόνες συμφωνούνται, αλλά δεν τηρούνται.

Για την ακρίβεια, κανόνες έχουν θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια, από το 1988 με το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και με άλλες συμφωνίες για ΜΟΕ, τα οποία όμως κατά περιόδους όχι μόνο δεν γίνονται σεβαστά, αντιθέτως, η παραβίασή τους προκαλεί εντάσεις.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Παρασκευόπουλο από ελληνικής πλευράς και τον Φ. Σινιρίογλου από τουρκικής, δεν θα είναι εύκολος, όπως πάντα. Επισήμως, η συμφωνία για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε στις 2 Μαρτίου, όμως στο παρασκήνιο οι συζητήσεις είχαν αρχίσει νωρίτερα και μάλιστα με πρωτοβουλία της Αθήνας και κατόπιν σχετικών συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Μια κρίσιμη παράμετρος των τελευταίων εξελίξεων ήταν ότι σε στελέχη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι ο δις Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έχει κάνει τον κύκλο του και δεν έχει τίποτα παραπάνω να δώσει. Η ίδια εικόνα σε γενικές γραμμές κυριαρχούσε και στο υπουργείο Εξωτερικών και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν ήθελε να επωμιστεί την ευθύνη διακοπής αυτών των συνεδριάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θετική εικόνα για το Ανώτατο Συμβούλιο, μετά την πραγματοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, ωστόσο δεν ήθελε να τον απαξιώσει, αν πρώτα δεν έβρισκε ένα διάδοχο σχήμα, ένα νέο βήμα διαλόγου, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Η συζήτηση για τα ΜΟΕ δεν ενδιαφέρει μόνο την Αθήνα και την Αγκυρα. Το ενδιαφέρον είναι διεθνές, απασχολεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς και την Ε.Ε. και υπό αυτό το πρίσμα, το επόμενο διάστημα θα είναι πολλοί οι παράγοντες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αναμειχθούν, διακριτικά μεν, ουσιαστικά δε, στις συνομιλίες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση