Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σύνοδος Κορυφής: Βήματα προς κοινό έδαφος για το προσφυγικό
Σύνοδος Κορυφής: Βήματα προς κοινό έδαφος για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Βήματα προς κοινό έδαφος για το προσφυγικό

Την οικονομική ενίσχυση των γειτονικών χωρών της Συρίας που έχουν το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων αποφάσισαν χθες αργά το βράδυ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία προσπάθεια να περιορίσουν όσο μπορούν το πιο μεγάλο προσφυγικό θέμα στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, προσθέτοντας ότι «θα ήταν άδικο να πέσει όλο το βάρος στην Ελλάδα και την Ιταλία». Επίπλεόν 1 δισ συμφωνήθηκε για να ενισχυθούν οι πρόσφυγες μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ αλλά και της Ύπατης Αρμοστίας για τους Πρόσφυγες.

“Το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ευρώπη” δήλωσε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ ενώ τόνισε “ότι ξεκίνησε και η συζήτηση για μια κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση των συνόρων το οποίο είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα”.

Όσον αφορά  τα κέντρα καταγραφής, μετεγκατάστασης και απέλασης των μεταναστών, στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία ( hotspots) οι ηγέτες των κρατών μελών αποφάσισαν ότι θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί και να είναι σε πλήρη λειτουργία. Χωρίς την σωστή λειτουργία των hotspots δεν θα μπορέσει  να ξεκινήσει και η διαδικασία μετεγκατάστασης των περίπου 50.000 προσφύγων που θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Σε αντίθεση με την Ιταλία, που τα hotspot είναι έτοιμα για λειτουργία, στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και ειδικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και δίνουν τεχνική βοήθεια για την συγκρότηση τους.

Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν επίσης και  σε ενίσχυση της FRONTEX, EASO και  Europol, με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη μέλη. “Θετικό βήμα” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. “Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική “κάθε κρατος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα” αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο “ο άνθρωπος και μετά η οικονομία”.

Επίσης συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στην ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν  αναμένεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 5 Οκτωβρίου  όπου αναμένεται να ενισχύσουν την συνεργασία με την ΕΕ ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούνε από κοινού τα όλο αυξανόμενα  μεταναστευτικά ρεύματα.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με της χώρες διέλευσης και κυρίως για  την Τουρκία δήλωσε ότι πρέπει  “να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα”.

Επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ, Πιτέλα

Δύο συναντήσεις είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η πρώτη ήταν με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα και η δεύτερη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης με τον κ. Γιούνκερ, το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν κοινή αντίδραση για την αντιμετώπισή της και συζήτησαν με κάθε λεπτομέρεια θέματα επιχειρησιακά, νομικά αλλά και θέματα προϋπολογισμού. Η προσφυγική κρίση είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στο χαρτοφυλάκιο του κ. Γιούνκερ αυτήν τη στιγμή, και η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρό της, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Επιτροπής επιδιώκει να έχει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό ανοιχτούς.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γ. Μουζάλας, και από την πλευρά της Κομισιόν ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων Μάρτιν Φερβέι. Ο κ. Φερβέι θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας που θα υποστηρίξει όποια τεχνική βοήθεια χρειαστεί η Ελλάδα (μία μετεξέλιξη της ομάδας δράσης Task Force που υπήρχε μέχρι και την προηγούμενη κυβέρνηση). Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, καθώς ο κ. Γιούνκερ έδειξε ικανοποίηση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση και κυρίως για την επιλογή του οικονομικού επιτελείου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση