Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συνήθη λάθη που επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και πώς αντιμετωπίζονται
Συνήθη λάθη που επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και πώς αντιμετωπίζονται

Συνήθη λάθη που επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και πώς αντιμετωπίζονται

Βάση υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι το έντυπο Ε9. Εάν κάποιος ξεχάσει να συμπληρώσει ορισμένα πεδία στο σχετικό έντυπο όπως για παράδειγμα τον όροφο, το έτος κατασκευής ακινήτου, ή ότι το ακίνητο είναι ημιτελές το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει με τους υψηλότερους συντελεστές τον ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου. Ειδικότερα οι θα πρέπει να γνωρίζουν:

– Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ εμφανίζεται ότι λόγω ανεπάρκειας στοιχείων στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων, ο υπολογισμός του φόρου έγινε βάσει ς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

– Θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9, για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή, εμφανίζεται σχετικό στην α «αρχική σελίδα».

Επιλέγετε «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 βάσει της ΠΟΛ.1186/31.7.2014» και στη συνέχεια «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» από τις διαθέσιμες ενέργειες.

Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον ΑΤΑΚ, γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρισης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής. Εφόσον υπάρχουν και σε άλλους ΑΤΑΚ, επιλέξτε εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ», και ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία. Οταν γίνουν όλες οι διορθώσεις, εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι ΑΤΑΚ.

– Οταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση;

– Εάν από την τροποποιητική δήλωση, δεν προκύπτει φόρου για καταβολή, ή το της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διας (ΔΗΛΕΔ) και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

– Οταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται άμεσα η εκκαθάριση και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ;

– Εάν από την εκκαθάριση της τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ – πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη ΔΟΥ.

Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη ΔΟΥ μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση.

Οταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση