Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συνεχείς διαβουλεύσεις Αθήνας – θεσμών με στόχο τη σύγκλιση
Συνεχείς διαβουλεύσεις Αθήνας – θεσμών με στόχο τη σύγκλιση

Συνεχείς διαβουλεύσεις Αθήνας – θεσμών με στόχο τη σύγκλιση

Μπράζ διβουλεύσεων θα έχουν μέσα στο Σαββατοκύριακο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια σύγκλισης των δύο πλευρών στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις θέσεις τους και πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, ωστόσο οι πιθανότητες να αποφασιστεί της ς των 2 δισ. τη Δευτέρα παραμένουν πολύ λίγες, με παράγοντες των θεσμών να εκτιμούν ότι το Eurogroup θα προχωρήσει πιθανότατα σε μία θετική δήλωση προόδου και για τη διάθεση της υπος θα περιμένει να νομοθετηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις.

Κι αυτό γιατί, ενώ αναμενόταν ότι έως χθες θα είχαν κλείσει τα βασικά ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε με τους πλειστηριασμούς ούτε με την εύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, τα «αγκάθια» που θα πρέπει να κλείσουν έως τη Δευτέρα είναι:

1. Ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: Η λύση της επιβολής φόρου στον τζόγο παραμένει το ισχυρότερο σενάριο και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδώσει περί τα 330 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα , στα οποία περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Πάντως, για το θέμα θα υπάρξει νέα επαφή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του ΟΠΑΠ τη Δευτέρα, καθώς από τον Οργανισμό αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο της φορολόγησης των τυχερών παιγνίων. Επίσης, το θέμα έχει και νομικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

2. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση επιμένει σε μία θέση που αποκλίνει αρκετά από αυτό που αναμένουν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, αξίας 200.000 ευρώ, για ένα άτομο πρέπει να προστατεύεται, όπως επίσης πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αξίας 250.000 ευρώ, ενός ζευγαριού και προσθέτει 25.000 ευρώ ανά παιδί με ανώτατο όριο υπολογισμού τα 3 . Η Αθήνα επίσης δεν θέλει να μειώσει το εισοδηματικό όριο –35.000 ευρώ ετησίως– γιατί υποστηρίζει ότι αν το πράξει, θα πλήξει το μεγαλύτερο φάσμα των μικρομεσαίων νοικοκυριών. Συγχρόνως προσθέτει και την κατηγορία των οφειλετών που έχουν χρέη μέχρι 200.000 ευρώ. Εκτιμάται, πάντως, ότι αν τα κριτήρια είναι τέτοια που οδηγούν στην προστασία περίπου του 50% των ιδιοκτητών κατά μέσο όρο, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο «έντιμος συμβιβασμός», δεδομένου ότι το σχέδιο των δανειστών καλύπτει μόλις το 20% των ιδιοκτητών. Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει την επανεξέταση του καθεστώτος των πλειστηριασμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή οι όροι και τα κριτήρια για το πότε θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας να αναθεωρηθούν το ή το 2018 και αυτή η διαδικασία να είναι επαναλαμβανόμενη.

3. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Οι δανειστές επιμένουν να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι υπόχρεοι θα βγαίνουν από τη ρύθμιση όταν δεν θα πληρώνουν μία νέα φορολογική τους υποχρέωση εντός 26 ημερών και το χρονικό όριο να πέσει στην μια ημέρα. Η κυβέρνηση δεν το δέχεται και αντιπροτείνει να μπορούν όλοι –ανεξαρτήτως αν έχουν ληξιπρόθεσμη ή μη – να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης του ορίου των 26 ημερών, ανάλογα με την πορεία της ς.

4. Κατώτατες τιμές φαρμάκων: Οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρχει όριο στην κατώτατη τιμή των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους ή των γενοσήμων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροτείνει η μείωση των σημερινών κατώτατων τιμών να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση