Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Συμφωνία κρατών -μελών για την ταχύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων εντός της ΕΕ
Συμφωνία κρατών -μελών  για την ταχύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων εντός της ΕΕ

Συμφωνία κρατών -μελών για την ταχύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων εντός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την ταχεία συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη την Τετάρτη 9/3, σχετικά με την πρότασή της για ένα μέσο βοήθειας έκτακτης ανάγκης, για την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στα κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται από σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Η θετική στήριξη ήλθε μια μόλις εβδομάδα μετά την πρόταση της Επιτροπής να διατεθούν 700 εκατ. μέσα στην επόμενη τριετία στα κράτη μέλη, των οποίων οι δυνατότητες επέμβασης έχουν υπερκεραστεί από επείγουσες και εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συμφωνία των κρατών μελών που υιοθέτησαν τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης, προκειμένου να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν, στήριξη έκτακτης ανάγκης όπου χρειάζεται, όπως στην Ελλάδα. Προσβλέπω τώρα στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση μας για διορθωτικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε σύντομα, σε στενή συν με τα κράτη μέλη, τη των βασικών εταίρων οι οποίοι μπορούν να στηρίξου τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη.»

Επόμενα βήματα: Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει την επίσημη έγκριση της πρότασης την επόμενη Τρίτη. Η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, έναν διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2016 που περιλαμβάνει τη δημιουργία γραμμής του προϋπολογισμού για το χρηματοδοτικό μέσο.

Όπως περιγράφεται στην πρόταση της Επιτροπής της 2ας Μαρτίου, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα διατίθεται σε στενό συντονισμό και συν με τα κράτη μέλη και οργανώσεις όπως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, και διεθνείς οργανισμούς, και θα περιλαμβάνει την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα για μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που καταφθάνουν επί του παρόντος στις χώρες της ΕΕ.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναπτύξει την ικανότητα της ΕΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου, υποστήριξαν την εν λόγω πρόθεση. Με βάση την εμπειρία της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Επιτροπής η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί για την κάλυψη των μεγάλων ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ς εντός της ΕΕ, έχουν ήδη διατεθεί σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι για την παροχή βοήθειας εντός της Ευρώπης από ορισμένα άλλα μέσα, όπως το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ), το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Άπορους (). Τα εν λόγω μέσα έχουν αποδειχτεί χρήσιμα αλλά δεν είχαν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών μεγάλης κλίμακας.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (EUCPM) έχει χρησιμοποιηθεί για την κινητοποίηση υλικής στήριξης, όπως καταλύματα, υλικό προσωπικής υγιεινής και ιατρικά εφόδια, καθώς και εμπειρογνωμοσύνης για την υποστήριξη της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της ς, της Κροατίας και της Σερβίας ώστε να αντιμετωπίσουν την του αριθμού των αφίξεων. Ωστόσο, ο εν λόγω μηχανισμός αλληλεγγύης, έχει σχεδιαστεί για καταστάσεις κατά τις οποίες ένα κράτος μέλος έχει ανάγκη — δεν παρέχει και βασίζεται σε εθελοντικές προσφορές από τα κράτη μέλη των οποίων τα ίδια μέσα στήριξης που παρέχουν μπορεί να αντιμετωπίζουν την ίδια περίοδο υπερβολική επιβάρυνση.

Ως εκ τούτου, η πρόταση για την επείγουσα ενίσχυση, αποσκοπεί στην κάλυψη ενός κενού — να διατίθεται ένα καταλληλότερο μέσο σε επίπεδο Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών στο εσωτερικό της ΕΕ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση