Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συγκροτείται ομάδα εργασίας για ενεργοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ
Συγκροτείται ομάδα εργασίας για ενεργοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ

Συγκροτείται ομάδα εργασίας για ενεργοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ

Λύσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων που απομένουν από το παλιό ΕΣΠΑ θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας που συγκροτείται με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου.

Σε δηλώσεις της στην «Κ», κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, η κοινοτική επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των δύο προγραμμάτων, δηλαδή τόσο του παλιού όσο και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να «αποφευχθεί η απώλεια κοινοτικών πόρων».

Πρόκειται για το της περιόδου 2007-2013 για το οποίο εκκρεμεί η απορρόφηση περί των 3 δισ. ευρώ, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, που ενώ τυπικά ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2014, παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Η συγκρότηση ομάδας εργασίας θα αναλάβει ουσιαστικά να ενεργοποιήσει το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πρόκειται για χρήματα που αφορούν τόσο το προηγούμενο όσο και το νέο ΕΣΠΑ, και για τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει έγκαιρα προτάσεις, προκειμένου να λάβει τα χρήματα.

Η αδυναμία της Αθήνας δεν εξαντλείται στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά αφορά και γραφειοκρατικά προβλήματα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα το πακέτο Γιουνκέρ να παραμένει ουσιαστικά ανενεργό. Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά προβλήματα έχουν μπλοκάρει τις πληρωμές του παλιού ΕΣΠΑ σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης επιτάχυνση του προγράμματος. Οι καθυστερήσεις ενδέχεται να συμπαρασύρουν το σύνολο του προγράμματος, σε μια περίοδο που «ο χρόνος μετράει αντίστροφα». Αυτό γιατί βάσει των κανονισμών, το 2015 είναι η τελευταία χρονιά για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και η Ε.Ε. θα πληρώσει μόνο για τα που θα έχουν ολοκληρωθεί την τρέχουσα χρονιά.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση