Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σύγχυση στα νησιά με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ
Σύγχυση στα νησιά με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ

Σύγχυση στα νησιά με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ

Αν κάποιος θέλει να μεταβεί στη Φολέγανδρο από τον Πειραιά, το ακτοπλοϊκό εισιτήριο θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 23%. Αν ωστόσο πάει από την Ανδρο στη Φολέγανδρο θα πληρώσει λιγότερα, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ μειώνεται στο 16%. Αν από την άλλη ένας επιχειρηματίας που διαθέτει επιχείρηση στη Μύκονο παραδίδει νωπό κρέας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ) που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο, θα εκδώσει τιμολόγιο με ΦΠΑ 9%. Αυτά και άλλα τραγελαφικά αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες οι φορολογούμενοι, κυρίως οι κάτοικοι των νησιών, μετά την της έκπτωσης 30% (μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ) που ίσχυε στα Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.

Οι βρίσκονται επί ποδός βοηθώντας τους πελάτες στην έκδοση των τιμολογίων, διότι τα λάθη στην τιμολόγηση κοστίζουν πολύ ακριβά. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου, στα ανωτέρω οι συντελεστές ΦΠΑ από 4%, 9% και 16% αυξήθηκαν στο 6%, 13% και 23%, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, όμως, εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις στους συντελεστές, καθώς ο νόμος προβλέπει τη σταδιακή κατάργησή τους έως το τέλος του 2016. Λόγω των διαφοροποιήσεων, έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ το οποίο καλούνται να επιλύσουν οι .

Ταυτόχρονα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου με εγκύκλιο στην οποία παρατίθενται παραδείγματα επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα:

Παραδείγματα

1. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι επιβάτες που αναχωρούν από τον Πειραιά επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ανεξαρτήτως του προορισμού τους. Αν έχουν εισιτήριο από την Ανδρο με προορισμό την Τήνο επιβαρύνονται με ΦΠΑ 16% (ισχύει η έκπτωση ΦΠΑ 30%), ενώ αν ο προορισμός τους είναι η Μύκονος από την Ανδρο, τότε το εισιτήριο θα έχει ΦΠΑ 23% γιατί η Μύκονος έχει χάσει την έκπτωση του ΦΠΑ.

2. Μια επιχείρηση στη Νάξο παραδίδει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από τον συνεταιρισμό του νησιού σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο, αποστέλλοντας τα στα νησιά αυτά. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στον συντελεστή 9%. Εάν όμως ο παραλήπτης είναι ιδιώτηςν η συναλλαγή θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.

3. Επιχείρηση εγκατεστημένη στη Θήρα παραδίδει τυποποιημένα όσπρια (φάβα) σε επιχείρηση με έδρα την Αθήνα, σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Μύκονο και τη Νάξο, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα πελάτες στην Εύβοια, την και τη Σαλαμίνα. Ολες οι ανωτέρω πράξεις υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13%.

4. Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Μύκονο παραδίδει νωπό κρέας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ) που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο. Για την ανωτέρω παράδοση τιμολογεί την έδρα της επιχείρησης στη Ρόδο και αποστέλλει τα πωλούμενα στα υποκαταστήματα της επιχείρησης. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στον συντελεστή 9%.

5. Υποκείμενος που είναι εγκατεστημένος στην Πάρο παραδίδει σε ιδιώτη πελάτη του ένα μηχάνημα ψύξης – θέρμανσης και το παραδίδει με ευθύνη του στην οικία του στην Αντίπαρο.

Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% παρότι η Αντίπαρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές, καθώς το πρόσωπο που λαμβάνει τα αγαθά είναι ιδιώτης. Το ίδιο πρόσωπο – λήπτης των αγαθών διαθέτει επίσης ατομική επιχείρηση και αγοράζει αντίστοιχο μηχάνημα για τον εξοπλισμό των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει στην Αντίπαρο από τον ίδιο πωλητή ο οποίος το μεταφέρει σε αυτόν.

Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον συντελεστή 16%.

6. Μηχανικός εγκατεστημένος στη Ρόδο παρέχει επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση