Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σενάριο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»
Σενάριο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»

Σενάριο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»

Με στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξουν τις εσωτερικές της αντιφάσεις, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. φαίνεται ότι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι μοιάζουν να εκτιμούν ως πιθανή την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη συμπολίτευση σε μια επικείμενη για το νέο «Μνημόνιο» και να ποντάρουν στην ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε μια νέα και ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

και εμφανίζονται, εν πολλοίς, ευθυγραμμισμένοι στην τους προς την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και ως προς τις επιδιώξεις τους. Και δεν εξηγείται παρά μόνον με όρους προηγούμενης πολιτικής συνεννόησης η ταυτόσημη «γραμμή» που εξέπεμψαν, την Πέμπτη, και Χαριλάου Τρικούπη. «Προτείναμε τη μεγάλη συνεννόηση για να αλλάξει η χώρα πολιτική και να υπάρξει συμφωνία που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και την ανάκαμψη που με τόσο κόπο πετύχαμε… Δεν επιτρέπονται ούτε ιδεοληψίες ούτε κομματικά προτάγματα, παρά μόνο το καλό του τόπου», σημείωσε η .

«Δυστυχώς δεν αρκεί τώρα μια κάποια συμφωνία… χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή όχι απλά και μόνο να συνάψει αλλά και να εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατεθειμένη να στηρίξει την εθνική προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. .

Συνεννόηση

Οι συμπτώσεις, αν μη τι άλλο, είναι πολλές και, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ιδωθούν και με βάση τα όσα δηλώνει ο, επίσης ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης για ευρύτερη συνεννόηση, επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. . Εν προκειμένω, ωστόσο, ο κ. δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, χωρίς προηγούμενους όρους. Στον σχεδιασμό των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, αντιθέτως, ο κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης αλλά και ενδεχόμενης αδυναμίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να φέρει τους εφαρμοστικούς νόμους («Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα τα εφαρμόσει; Αυτό δεν θα ήταν ο ορισμός ακυβερνησίας;», είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος της ) συνιστά μια εξίσου σοβαρή με την υπερψήφιση της συμφωνίας παράμετρο.

Ο κ. Σαμαράς, σε συνομιλητές του, υπεραμύνεται της στάσης του, επισημαίνοντας ότι οι ενστάσεις του για τους πρόσθετους φόρους συνιστούν διαπραγματευτικό ατού για την κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να επικαλεστεί στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Ο ίδιος, δε, σημειώνει ότι επ’ ουδενί η Ν.Δ. δεν μπορεί να στρέψει την πλάτη της, υπερψηφίζοντας φόρους, σε κοινωνικές ομάδες που τη στήριξαν, ενώ, όταν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα εξαντλούνται, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει ότι λειτουργεί με τον τρόπο των αστικών, φιλευρωπαϊκών κομμάτων, καθώς επί του παρόντος παραμένει ένα -όπως λέει- ακραιφνώς κομμουνιστικό σχήμα.

Σε αυτή τη γραμμή είναι πιθανόν ότι θα συντάσσονταν οι περισσότεροι εκ των βουλευτών της Ν.Δ., η πλειονότητα των οποίων -είναι η αλήθεια- δεν εμφανίζεται πρόθυμη ή αποφασισμένη να αναλάβει το βάρος υπερψήφισης νέων μέτρων. Ο κ. Σαμαράς δέχεται πίεση ώστε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να είναι αποφασιστικής σημασίας και δεσμευτική για και στελέχη. Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις υπέρ του «όχι», δεν αποκλείεται το πεδίο της Κ.Ο. να είναι ευνοϊκό για τον πρόεδρο του κόμματος. Και αυτό, διότι οι υποστηρικτές του «ναι» είτε θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την πλειοψηφία (ο κ. εκφράζει ανάλογη θέση) ή -λιγότεροι- να διαφοροποιηθούν. Με τον κ. Σαμαρά να καταγγέλλει υπονόμευση της Ν.Δ. από τους δελφίνους, η διαγραφή όσων βρεθούν εκτός γραμμής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κρίσιμη για τις ισορροπίες θα είναι και η στάση του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι σήμερα -ακόμη κι όταν διαφωνούσε- ουδέποτε διαφοροποιήθηκε. Η καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών, εσχάτως, περισσεύει, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει επαφή πριν από τη σύγκληση των οργάνων και την στη Βουλή.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πυροβόλησε θανάσιμα τη γυναίκα του στην Αγιά #ανθρωποκτονίααπόπρόθεση - https://t.co/fz7TvtvLmm -

  • Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία #Copernicus - https://t.co/57tC5TbAN3 -

  • #καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος #καύσωνας - https://t.co/IaDUZtnppW -

"Αλιεύοντας" την είδηση