Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Self-tests: Διευρύνονται οι δικαιούχοι
Self-tests: Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Self-tests: Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Διαθέσιμα και για τις ηλικίες 18 έως 30 ετών

Διευρύνεται περαιτέρω, ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self-tests από αύριο Δευτέρα 31 Μαΐου, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους 18 έως 30 ετών, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Όπως ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Facebook, me αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια .

Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, δύο self-tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι /σπουδαστές).

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου.

«Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας, που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη σε αυτή την πολιτική έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός δείκτης θετικότητας κινείται μεταξύ του 0,2-0,3%».

«Έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί χάρη στα self tests, με δεύτερο pcr ή rapid antigen test, 26.444 , ως επι το πλείστον σε ασυμπτωματικούς που αν δεν γνώριζαν ότι νοσούν δεν θα είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα αυτοπεριορισμού αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του ιού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσμάτων του Εοδυ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests. Εμβολιασμός και τακτική αυτοδιάγνωση είναι, συνεπώς, τα σημαντικότερα μας όπλα για να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Έως τότε συνεχίζουμε να προσέχουμε πολύ, τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τις μαζικές συναθροίσεις», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Πώς να κάνετε τη δήλωση των αποτελεσμάτων

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει μεταβιβάσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων ώστε να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί τους δικαιούχους. Αφού γίνει το self-test θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης -19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος -19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το self-test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Σημειώνεται πως και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση