Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Self-test: Και από τα σχολεία η διάθεση για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Self-test: Και από τα σχολεία η διάθεση για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Self-test: Και από τα σχολεία η διάθεση για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση των δωρεάν self test δίνονται σε δελτίο Τύπου των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

• Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων ών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

• Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση και υπογραμμίζεται:

«Στις λίγες περιπτώσεις ών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

self-test-kai-apo-ta-scholeia-i-diathesi-gia-mathites-kai-ekpaideytikoys0

Υπάρχει απόθεμα για όλους, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Για επάρκεια αποθέματος σχετικά με τα self test κατά του κορωναϊού στα φαρμακεία διαβεβαίωσαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, μετά τα «κενά» που παρατηρήθηκαν, ενώ συνεχίζεται η δωρεάν διανομή τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί περισσότερα από 6 εκατ τεστ σε 1.287.000 δικαιούχους, δηλαδή 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τεστ που τους αναλογούν.

Κατά τις ίδιες πηγές, λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της ς προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες .

Τα φαρμακεία σήμερα τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει, τονίζεται ακόμη, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκ τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για  έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.

Είχε αναφέρει ότι από το κεντρικό σημείο διανομής έχει ήδη διατεθεί η ποσότητα των 8,5 εκατ. self test και πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή τους μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο , ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
  • οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

self-test-kai-apo-ta-scholeia-i-diathesi-gia-mathites-kai-ekpaideytikoys2

Τα κρούσματα

Συνεχίζεται η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, με τα κρούσματα κορωναϊού να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σε 37.676 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις κορωναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 65 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 634 ανέρχονται οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διενεργήθηκαν 557.361 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 6,75%.

Από τα συνολικά κρούσματα 14.709 εντοπίζονται στην Αττική (10.135 χθες) και 4.145 στη (3.005 χθες).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση