Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα ισχυρή δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
Νέα ισχυρή δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Νέα ισχυρή δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

έα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα στις 8.24 το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στον Τύρναβο Λαρίσης, στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 13,8 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε αισθητή, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Πάτρα, αλλά και στην Αττική.

Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα δόνηση τεσσάρων Ρίχτερ, κοντά στο ίδιο επίκεντρο.

Ζημιές σε σπίτια

Από την ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ, τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του δήμου Ελασσόνας, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμων.

Οι περισσότερες από τις ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν πτώσεις τοίχων αλλά και σημαντικές ρωγμές.

Μίσθωση ξενοδοχείων σε και Λάρισα

Σημειώνεται πως, λόγω του σεισμού των 6 Ρίχτερ, συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήδη τρία ξενοδοχεία στα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες καλούνται να επικοινωνούν με τους  Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσωρινή φιλοξενία  πληγέντων από το σεισμό.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες.

80 κλήσεις στην πυροσβεστική

Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού των 6 Ρίχτερ 80 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συν με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Δάσκαλος απομάκρυνε με ασφάλεια μαθητές

Στο Δάμασι Τυρνάβου, ο Γρηγόρης Λέτσιος, διευθυντής δημοτικού σχολείου, απομάκρυνε με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 δασκάλους.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον κ. Λέτσιο για την ψυχραιμία και την αφοσίωσή του, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ζημιές σε μνημεία και ναούς

Σε αυτοψίες για την καραγραφή ζημιών σε μνημεία και χώρους πολιτισμού προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά τον σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία: Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο ικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.
seismos-stin-elassona-zimies-se-mnimeia-kai-naoys0
Άγιος Νικόλαος Τυρνάβου. Φωτ. ΥΠΠΟ

Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Eπίσης, σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.

Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση.

seismos-stin-elassona-zimies-se-mnimeia-kai-naoys1
Διαχρονικό Μουσείο. Φωτ. ΥΠΠΟ

Σημειώνεται ότι αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους.  Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία  ώστε  να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών.

Εξι απεγκλωβισμοί, ζημιές σε 30 σπίτια

Συνολικά έξι άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβισθούν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας, ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε τη Θεσσαλία το μεσημέρι της Τετάρτης.

Και οι έξι άτομα εγκλωβίστηκαν από κατάρρευση τμήματος των σπιτιών τους.

Από την ισχυρή δόνηση, τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα.

Οι περισσότερες από τις ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν πτώσεις τοίχων αλλά και σημαντικές ρωγμές. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

H Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών. Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.

Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» (Δήμοι, Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις) και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Σκηνές και σταθμό Α'Βοηθειών από την ΕΟΔ Μαγνησίας στο Δαμάσι 

Ιατρεία και σταθμούς Α'Βοηθειών, έχουν στήσει εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Μαγνησία, που αναχώρησαν το μεσημέρι για το Δαμάσι Λάρισας, που “χτυπήθηκε” από τον εγκέλαδο.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί κτίσματα, είναι εμφανείς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Οι εθελοντές της ΕΟΔ Μαγνησίας, συνδράμοντας στο έργο των φορέων, ανέλαβαν κι έστησαν υπαίθρια ιατρεία σε σκηνές και σταθμό Α'Βοηθειών, σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Δαμάσι.

Θα βρίσκονται στο σημείο για όσο χρειαστεί κι απαιτηθεί η συνδρομή τους, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων στο Βόλο.

Οι μετασεισμοί όπως μεταφέρουν οι εθελοντές είναι συνεχείς στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πολίτες οφείλουν να μην πανικοβάλλονται, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακούν τις των ειδικών.

Περιφέρεια Θεσσαλίας : Σε  Δαμάσι και Μεσοχώρι αύριο  εκτάκτως δωρεάν rapid test

Κανονικά  συνεχίζεται το  πρόγραμμα των  μαζικών  δειγματοληπτικών  ελέγχων ανίχνευσης κορωναϊού  στη Θεσσαλία  

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συν με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει το πρόγραμμα δράσεων των  ΚΟΜΥ για  δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό της Θεσσαλίας,  για αύριο  Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021:

-Στην Π.Ε. Λάρισας:

10.00-14.00 Δαμάσι, Γήπεδο

10.00-14.00 Μεσοχώρι, Γήπεδο

10:00-14:00 Φαλάνη

10:00-14:00 Ζάππειο Δήμου Κιλελέρ

10:00-14:00 Γόννοι Δήμου Τεμπών

10:00-18:00 Μαζική ανοιχτή δειγματοληψία Κεντρική Πλατεία Λάρισας

10:00-14:00 Μαζική ανοιχτή δειγματοληψία Πλατεία ΟΣΕ

-Στην Π.Ε. Τρικάλων:

09:00-11:00 Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων

11:00-13:00  Μεγαλοχώρι

-Στην Π.Ε. Καρδίτσας:

09:00-14:00     Κεντρική Καρδίτσας

10:00-14:00     Κεντρική Σοφάδων

Πρωτόγνωρη εμπειρία για τα ΑμεΑ της δομής Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα βρέθηκε το προσωπικό της Δομής Αμπελώνα κατά τη διάρκεια του σεισμού που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Λάρισας,  καθώς μέσα σε λίγα λεπτά άδειασε όλο το κτίριο, μεταφέροντας τους περιθαλπόμενους, κλινήρεις και περιπατητικούς, στον ασφαλή περιβάλλοντα χώρο.

Ταυτόχρονα, σε Τρίκαλα Καρδίτσα και Βόλο, πάρθηκαν άμεσα αποφάσεις που αφορούσαν στην ασφάλεια των περιθαλπομένων και των εργαζομένων αφού δεν χρειάστηκαν παρεμβάσεις παρά μόνο προληπτικά μέτρα.

Οι δε περιθαλπόμενοι μας βίωσαν τον προαυλισμό τους ως εκδρομή, με την καθησυχαστική συμπεριφορά προϊσταμένων και λοιπού προσωπικού .

Άμεσο και συγκινητικό ήταν και το ενδιαφέρον της υφυπουργού  Δόμνας Μιχαηλίδου, για την ασφάλεια όλων των περιθαλπομένων και των εργαζομένων των δομών του ΚΚΠΠ Θεσσαλίας καθώς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο  Δήμητρα Παππά εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση