Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε υψηλά ποσοστά η ανεργία στη Μαγνησία τον Μάρτιο
Σε υψηλά ποσοστά η ανεργία στη Μαγνησία τον Μάρτιο

Σε υψηλά ποσοστά η ανεργία στη Μαγνησία τον Μάρτιο

Σε υψηλά ποσοστά είνι  η νεργία στη Μαγνησία τον Μάρτιο,  σύμφωνα με τον  ΟΑΕΔ που κατέγραψε 18.000 ανέργους, την ίδια περίοδο που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Μαγνησία επέβαλε πρόστιμα ύψους 600.000 € σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία και για εκμετάλλευση εργαζομένων (μη τήρηση ωραρίου εργασίας).
Τα παραπάνω τονίστηκαν στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου , όπου αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί στη Μαγνησία και γνωστοποιήθηκε το νέο πλαίσιο δράσης και  προβλεέπται ότι  στο τέλος του 2017, τα πρόστιμα των επιχειρήσεων θα φτάσουν το 1.000.000 €.

Σύμφωνα με τον  πρόεδρο  του ΕΚΒ Θαν.Παπαδημόπουλο,  η Μαγνησία έχει ήδη πικρή πείρα του τι σημαίνουν στην πράξη ανάλογα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών Ομίλων και την έχει αυτή την πικρά πείρα από …τα “plan b” που τα ακολούθησαν όπως Ι, COCA COLA, , Μαρνόπουλος, Καρυπίδης (πρόσφατα), KONTI κ.ά. (παλιότερα), που κόστισαν εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας και οδήγησαν σε περαιτέρω μαρασμό την τοπική κοινωνία και αγορά.

Όπως είπε, τη χαριστική βολή ήρθε να δώσει η εφαρμογή των νέων Μνημονιακών Νόμων, που «έλυσαν τα χέρια» των εργοδοτών για να καταργήσουν και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους όλων των Κλάδων (Ιδιωτικές Κλινικές, Επιχειρήσεις Επισιτισμού-Τουρισμού).

Ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου τόνισε ότι η Μαγνησία, με την υψηλότερη ανεργία, τη καλπάζουσα «μαύρη εργασία» και την άκρως ανησυχητική «εκροή» δυνατών μυαλών ανέργων νέων της στο Εξωτερικό, έχει δικαίωμα να μιλάει και να αμφισβητεί την πολιτική της Κυβέρνησης.

Ο ίδιος  ανέφερε  ότι οι δήθεν ανακουφιστικές πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα, που μας υπόσχονταν, δεν ήρθαν, η επαναφορά του κατώτατου μισθού ακόμη αναμένεται, χαμένη κάπου μέσα β΄ αξιολόγηση, ο Συνδικαλιστικός Νόμος, με τον οποίο επιχειρείται να χτυπηθεί το Σ.Κ., είναι υπό αναθεώρηση και η απελευθέρωση των απολύσεων βρίσκεται προ των πυλών, η ΔΕΗ ξεπουλιέται, ο εθνικός ενεργειακός πλούτος της Χώρας βρίσκεται υπό εκχώρηση, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, και η προστασία των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων αποδεικνύονται όνειρα απατηλά.

Πλαίσιο δράσης

Η διοίκηση του ΕΚΒ επισήμανε  ότι απέναντι στη σφοδρότητα της επίθεσης στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά, απαντάει με το δικό της αγώνα για την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης και με το δικό μας πλαίσιο, το οποίο συμπυκνώνεται σε άμεσα μέτρα θωράκισης της εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία (7ωρο-πενθήμερο-35ωρο), κατάργηση όλων των διατάξεων που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία, άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, όπως προεκλογικά μας υπόσχονταν, άμεση αναπλήρωση των απωλειών των εργαζόμενων και αποκατάσταση των Κοινωνικών Παροχών.

Επιπλέον  ζητά καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της ς, επαναφορά του προηγούμενου Ασφαλιστικού Φορέα, χωρίς την ασφαλιστική μας «συ» με τους εργοδότες, όπως συμβαίνει τώρα στον Α, αποκατάσταση της αυτοτελούς εργατικής εκπροσώπησης στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις Διοικητικές Επιτροπές του Α, πολιτικές για προστασία των ανέργων, δίκαιο φορολογικό σύστημα και ανάπτυξη προς όφελος των εργαζόμενων.

Τέλος, η συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει το ξεπούλημα της ΔΕΗ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση